Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Meer vitamine C in biologisch tomatensap"

Is biologisch tomatensap gezonder dan gangbaar tomatensap? Volgens een studie in Food Chemistry bevat biologisch sap meer polyfenolen (antioxidanten) dan de niet-biologische variant. Dit meldt VMT. Het onderzoek vergeleek het niveau polyfenolen in biologisch tomatensap met gangbaar tomatensap. Hieruit bleek dat het niveau polyfenolen significant hoger is in biologisch tomatensap. Ook zit er in het biologische tomatensap minder nitraat, aldus de studie.

Hogere fosforopname

De opname van fosfor is bij biologische tomaten veel hoger dan bij niet-biologische tomaten. Waarschijnlijk zitten er hierdoor meer antioxidanten in het biologische tomatensap. Ook nemen de biologische tomaten minder stikstof op waardoor ze minder nitraat bevatten. Dit omdat de biologische tomaten minder bemest worden.

Hoger vitamine C-gehalte

De organisatie Soil Association had al eerder aan de hand van verschillende onderzoeken laten zien dat het vitamine C-gehalte in biologische groenten en fruit hoger is dan in groente en fruit van reguliere teelt. Het hogere vitamine C-gehalte ging meestal ook gepaard met een lager nitraatgehalte.

Bron: VMT

Publicatiedatum: 12-9-2011