Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overtuigend snel in beton

Hercuton realiseert nieuw distributiecentrum Kivits Drunen

Eigenlijk was Kivits Drunen b.v. van plan hun nieuwe distributiecentrum in Waalwijk in staal te bouwen. Maar een kennismaking met het betonbouwsysteem van Hercuton deed de weegschaal in de andere richting doorslaan. Directeur Jeroen de Bonth van Hercuton en directeur Rob van Opzeeland van Kivits Drunen vertellen in 'Stedenbouw' waarom.



De laatste twintig jaar is bedrijventerrein Haven Zeven fase na fase uitgegroeid tot een van de meest indrukwekkende bedrijventerreinen van Noord-Brabant. Het terrein neemt een gebied van enkele vierkante kilometers in beslag tussen de Maas en de A59 bij Waalwijk. Hercuton is gevestigd in Nieuwkuijk, een buurgemeente van Waalwijk én is Nederlands grootste specialist in het ontwerpen en bouwen van duurzame bedrijfshuisvesting in prefab beton.

Directeur Jeroen de Bonth van Hercuton: "Kivits Drunen b.v. kwam afgelopen jaar bij het aanbreken van de zomer hun licht bij ons opsteken. Kivits Drunen was van plan in eigen beheer een groot gekoeld distributiecentrum op Haven Zeven neer te zetten. De realisatie van de nieuwbouw moest vooral snel gebeuren."

Directeur Rob van Opzeeland van Kivits Drunen zocht vooral een vlotte manier van bouwen: "De ontwikkeling van ons nieuwe distributiecentrum moest erg snel plaatsvinden. Tussen eerste idee en geplande oplevering op 1 april 2011 lagen slechts achteneenhalve maand. We waren gewend in staal te denken maar de snelle bouwtijden van Hercuton’s betonbouwsysteem overtuigden ons direct. Bovendien is beton brandveilig met 90 minuten brandwerendheid. Dat maakt grote compartimenten en daarmee grote koelcellen mogelijk. Bij een stalen draagconstructie vraagt het brandwerend maken om veel extra voorzieningen."

Stoer contrast

Ook speelde mee dat Hercuton veel ervaring heeft met het oprichten van geconditioneerde gebouwen en de door te lopen processen, die dit type gebouwen vragen. Van Opzeeland: "Bij zo'n snel ontwikkeltraject moet je op elkaar kunnen vertrouwen. Bij de start van de gesprekken bezaten we zelfs nog geen grond om te bouwen, krap negen maanden later losten we de eerste koelwagen. Hercuton was geïnteresseerd in de Design&Construct-opzet die ons voor ogen stond. Ook dachten ze goed mee over alles wat wij inbrachten."

De realisatie van de grote distributiehal kende voor Hercuton geen verrassingen. Wel is dit hoogwaardige distributiecentrum zeer groot van maat en schaal. Het complex bestaat uit een geconditioneerde expeditieruimte met daarachter meerdere grote koelcellen. Tot dertig vrachtwagens kunnen in één keer aan de dock shelters laden en lossen. Op de linkerhoek ligt een inpandig expeditiekantoor over drie lagen. De Bonth: "Een slimme oplossing zijn de koelcelpanelen die direct de buitengevel vormen. Aan de buitenkant van de koelcelpanelen staan de dragende betonkolommen, dit is een sterke combinatie. Het contrast tussen schoonbeton en dun sandwichpaneel maakt het tot een stoer gebouw."

Hercuton had voor de montage van het prefab beton voldoende aan een montageploeg van vier man. Genoeg mankracht om in een snelle bouwtijd van 6 maanden liefst 10.000 m2 aan distributieruimte te realiseren. De Bonth: "Ons prefab betonbouwsysteem is erop ontworpen om snel te kunnen monteren. Een goede werkvoorbereiding zorgt ervoor dat we realiseren wat we beloven." Het gebouw is in bouwteamverband uitgevoerd. Veel van de gekozen nevenaannemers waren voor De Bonth vertrouwde gezichten: "Echt partners met wie we goed werk geleverd hebben en prettig samengewerkt hebben."

Beeldbepalend beton

Vanaf 1 april rijden de vrachtwagens op Haven Zeven af en aan met gekoelde AGF-goederen. De Bonth: "Een betonnen onderrand van 60 cm hoog maakt het gebouw ongevoelig voor aanrijdschades. Fraai is de prefab betonluifel in gestraald wit beton boven de dock shelters, die in één lijn doorloopt. De betonluifel schiet zelfs een paar meter voorbij het gebouw door naar rechts. Over enige tijd beslist Kivits Drunen over de bouw van de tweede fase. Dan verlengen we de luifel met nog eens honderd meter tot het nieuwe hoofdkantoor van het distributiebedrijf op de verre hoek van de tweede fase."

Isolatiebouw Roma

De isolatiebouw van het DC Kivits is uitbesteed aan ROMA Isolatiesystemen uit Raamsdonksveer. Nadat de koel- en vrieshuizenbouwspecialist al in 2008 voor DC Kivits een koelhuis bouwde in Elshout, startte ROMA in het najaar van 2010 met de montage van 20.000 m2 isolatiepanelen voor het DC Kivits in Waalwijk. ROMA levert full service oplossingen voor geconditioneerde gebouwen. Het producten- en dienstenpakket omvat zowel levering als montage van isolatiepanelen en -deuren uit eigen fabriek. Het gebouwontwerp van het DC van Kivits heeft een uitgebreide analyse ondergaan op isolatietechnisch, brandwerend en hygiënisch vlak. Alle valkuilen zijn vooraf in beeld gebracht. Vervolgens heeft ROMA aanpassingen gedaan in overleg met de betrokken bouwpartijen. Aanpassingen die oplossingen bieden.

Bouwinfo

Opdracht:
Siro Beheer b.v., Drunen
Ontwerp:
Bouwkundig ontwerp- en Tekenburo Peter van Galen, Waalwijk
Uitvoering:
Hercuton, Nieuwkuijk (Hoofdaannemer);
Roma, Raamsdonkveer (Isolatiewandsysteem)
Installaties:
Nijssen Koeling, Leiden
Installatiebedrijf Den Doorn BV, Nieuwendijk (E-installaties)
Bouwprogramma:
10.000 m2 opslag- en overslagruimten (gekoeld) inclusief 700 m2 inpandig kantoor (Fase 1)
10.000 m2 distributiecentrum plus hoofdkantoor (Fase 2)
Bouwperiode:
medio oktober 2010 –1 april 2011 (fase 1)

Voor meer informatie:
Kivits Drunen BV
d'Oultremontweg 16
5154 PD Elshout
Tel. 0416 - 37 39 48
Fax 0416 - 37 74 79
E-mail
www.kivitsdrunen.nl

Bron: Stedenbouw
Publicatiedatum: