Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Waterkers op vrij grote schaal geteeld in België

Waterkers is een vaste waterplant met vrij lange stengels, die op de bladknoppen gemakkelijk witte wortels vormen. De vitaminerijke groente groeit in het wild in het heldere water van beekjes en wordt bij ons en in Frankrijk in stromend water op vrij grote schaal gekweekt. Het is een oude groente die in de 16de eeuw werd aanbevolen als middel tegen scheurbuik.

Waterkers is caloriearm en rijk aan vitamine C en caroteen. Waterkers bevat ook vitamine B9, ijzer en calcium. Zowel wilde als gekweekte waterkers moet men altijd goed schoonmaken. De plant kan drager zijn van de leverworm, een parasiet die kwalijke ziektes kan veroorzaken. Waterkers wordt bijna altijd samengebonden in bundeltjes verkocht. Bij gebruik verwijdert men de gele en verlepte bladeren en de harde stelen. De donkergroene, gedeeltelijk afgeronde blaadjes kunnen rauw gegeten worden of kort worden gekookt als groente.

De smaak van de aromatische blaadjes is aangenaam bitter. Waterkers voelt zich goed als frisse decoratie naast gebraden vlees en gevogelte en hoort bij de romige vulling met kip en champignons uit een koninginnenpasteitje.

Bron: knackweekend.be

Publicatiedatum: 4-5-2011