Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Martin Bouwman van KBB Holland:

"Komeett is een prachtige tomaat"

KBB Holland in Steenbergen heeft dit jaar hebben voor het eerst de gehele kas volgeplant met het ras Komeett. Mede-eigenaar en algemeen directeur Martin Bouwman begon als boekhouder maar sinds 2009 geeft hij leiding aan een modern en goed geolied tuinbouwbedrijf. Zoals altijd heerst er ook vandaag weer rust op het bedrijf. Martin en zijn vrouw Georgette leiden samen de trostomatenkwekerij KBB Holland in Steenbergen. Als wij hem vragen naar zijn bedrijfsvisie antwoordt hij: "Iedereen neemt zijn verantwoording en krijgt vrijheid en ruimte om zich te ontplooien. Als wij goed zijn voor onze mensen, zijn zij dat ook voor ons!"Als we verder praten over raskeuzes zijn we benieuwd naar zijn beweegredenen om de gehele kas vol te planten met het ras Komeett. Martin vertelt: "We teelden al enkele jaren Briljant. In de herfst van 2007 besloten we na overleg met Kees Lansbergen (teeltman) en onze voorlichters om in een moeilijke hoek van de tuin, waar altijd Verticilium aanwezig was, een sterker ras 1:1 te gaan poten, de keuze viel op Komeett. Dit werd een van de beste hoeken van het bedrijf dat jaar. Komeett had geen last van Verticilium, produceerde uitstekend en de kwaliteit was prima. We waren min of meer verbaasd maar dat maakte de keuze voor dit jaar wel heel gemakkelijk!"

"We vinden dat Komeett een ras is dat zich snel vollaadt met tomaten. Het valt ons op dat relatief veel zonlicht in de tomaten wordt gestopt en minder in het gewas. Het gewas heeft een generatieve inslag. Vanaf het begin van de teelt hebben we op 5 gesnoeid, de trossen knipten we voor de voet. Er zijn meer voordelen met Komeett: de tomaten vertonen geen krimp, je kunt de vruchten zonder problemen 1 x per week oogsten en ook van gescheurde tomaten hebben wij geen last."Opvallend is het ook dat het gewas ondanks een zware belasting vitaal blijft in de zomer en de trossen waar we in het begin wat minder vertrouwen in hadden, zijn uitgegroeid tot goede trossen.’ Martin klopt even op tafel en zegt: "ik moet het afkloppen maar we hebben ook nog weinig Botrytis in de tuin!"

KBB verkoopt zijn tomaten via Haluco in Bleiswijk, een samenwerking waarover Martin al jaren zeer tevreden is. Martin: "De tomaten met een gemiddeld vruchtgewicht van 160-165 gram worden tot nu toe onder andere afgezet in Italië. Ze zijn daar zeer tevreden over de kwaliteit van Komeett. En ja, laten we eerlijk zijn, het is toch ook een prachtige doos met tomaten, vlakke trossen en een goede kleur!"Volgens Martin zal er volgend jaar niet veel veranderen. ‘Samen met Kees Lansbergen heb ik wel de gedachte om wat meer snelheid te maken, het gemiddeld vruchtgewicht komt toch wel. We zullen ook in het begin geen blad meer uit de kop halen zoals dit jaar. We dachten hiermee wat generatiever te worden maar dat zit er al genoeg in. We denken er wel aan om AC folie te gebruiken om wat meer energie te besparen. En het ras: …dat gaat niet veranderen!"

Bron: NewSeeds, De Ruiter Seeds

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018