John en zijn broer Johan telen op drie naast elkaar gesitueerde locaties in Maasdijk. Om de energiehuishouding te optimaliseren zijn de warmtebuffers van alledrie de bedrijven aaneen gekoppeld. "De warmte die we in de kas gebruiken, wekken we op met twee WKK’s ofwel warmtekrachtkoppelingen", verduidelijkt John van Heijningen. "De vrijgekomen CO2 vullen we, via twee OCAP-aansluitingen, aan met CO2 die de petrochemie rond Rotterdam over heeft. De planten hebben dit nodig om te groeien. De door ons opgewekte energie leveren we terug aan het net. We belichten niet, dus alleen onze pompen verbruiken een klein deel van die energie. Verder is onze waterhuishouding volledig gesloten en streven we naar honderd procent hergebruik."
Johan en John van Heijningen
Biologisch evenwicht
Wie nu concludeert dat de tomatenplanten van Kwekerij Van Heijningen wellicht aandacht tekort komen, vergist zich. "Ik zie onze teelt als topsport", continueert John van Heijningen. “We werken hard om de allerbeste losse tomaten te telen. Momenteel telen we drie rassen. Ook in onze teelt staat duurzaamheid voorop. We bestuiven met hommels, bestrijden schadelijke vliegjes met sluipwespen en roofwanten en zorgen zo voor een biologisch evenwicht in de kas. Open dagen houden we niet. Zelfs ons eigen personeel mag niet van de ene naar de andere locatie. We willen geen risico’s nemen met ziekten die het gewas kunnen aantasten. We gaan voor de beste prestatie."Samen sterk
Kwekerij Van Heijningen is aangesloten bij telersvereniging Quality Queen die de verpakkingen en distributie van de tomaten voor z’n rekening neemt en FresQ die de afzet regelt. "We voelen ons thuis bij Quality Queen en FresQ", zegt John van Heijningen. “We hebben bewust gekozen voor een telersvereniging waar we zelf actief invloed kunnen uitoefenen op het beleid en voor een vooruitstrevende telerscoöperatie die op een verantwoorde manier wil groeien."Bron: Jaarverslag FresQ