Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Pieter Wijnen: "In juli een tweede kas van 11 hectare vol tomaten"

Paprikabedrijf Wijnen zoekt naar onuitputtelijke warmtebron

Wijnen Paprika’s onderzoekt in een samenwerkingsverband met Californië B.V. of het mogelijk is de kassen te verwarmen met aardwarmte. Een revolutionaire techniek waardoor ze in een kas geen aardgas meer hoeven te gebruiken en klimaatneutraal kunnen telen. Het is nog een lange weg te gaan. Maar als het lukt, kan de hele regio meeprofiteren.De broers Pieter en Twan Wijnen hebben inmiddels 11 hectare kas in productie. Ze telen paprika’s – zoals de bedrijfsnaam al aangeeft. Maar in juli zetten ze een tweede kas van 11 hectare vol met tomaten. "Die kas is eerder klaar dan verwacht. Met de tomaten halen we wat extra inkomsten. Daarna gaan we weer over op paprika’s", vertelt Pieter Wijnen. Eind van het jaar kan dan de derde kas (10 hectare) worden volgeplant. Naast dit bedrijf hebben ze nog een kassencomplex van 18 hectare in Egchel.

Ze zijn daarmee een flinke werkgever in de regio. Wijnen: "Eén hectare vergt
jaarlijks 7.000 arbeidsuren. Aan het eind van dit jaar hebben we zo’n 150
tot 200 mensen vast in dienst. Dat zijn vooral Nederlanders. In piekperioden
hebben we nog zo’n zelfde aantal medewerkers nodig. Dat zullen vooral buitenlandse werknemers zijn."

Momenteel is een moeilijke periode in de tuinbouw. De energieprijzen waren eind vorig jaar erg hoog en de verkoopprijzen van de producten vielen vorig jaar erg tegen. Wijnen kijkt naar mogelijkheden om minder afhankelijk te worden van aardgas dat in de toekomst nog duurder zal worden. Samen met ontwikkelingsbedrijf Californië onderzoeken de tuinders of de warmte die op kilometers diep in de aarde
opgeslagen ligt, aan te spreken valt. Het is een revolutionaire techniek: er is nog maar één Nederlands tuinbouwbedrijf dat er nu gebruik van maakt. Aardwarmte is gratis en onuitputtelijk. Het vergt echter een bijzonder grote investering om deze energiebron aan te spreken.


De directie van Wijnen Paprika’s: V.l.n.r. Pieter Wijnen, Twan Wijnen en Julian Santegoeds.

"Acht miljoen euro voordat het operationeel is", schat Wijnen. Daarom willen de partners subsidies en investeerders aantrekken. Het eerste onderzoek ziet er goed uit. Nu moet de bodemgesteldheid in kaart worden gebracht door middel van een seismisch onderzoek dat circa vijf maanden in beslag neemt. "Maar alleen boren – enkele kilometers diep – kan aantonen of er genoeg warm water naar boven te halen valt. Eind van het jaar nemen we de beslissing over een proefboring, afhankelijk van de resultaten van het bodemonderzoek. Als het lukt, kunnen we al in 2010 profiteren van aardwarmte."

Het huidige onderzoek is gericht op de mogelijkheden voor een eerste bron op Californië waar de warmte wordt benut door Wijnen Paprika’s. Maar andere tuinbouwbedrijven en Klavertje 4 kunnen profiteren van de inzichten die nu worden opgedaan over de bodemgesteldheid. En zelfs een nieuwe woonwijk zou op den duur met aardwarmte kunnen worden verwarmd.

Bron: Nieuwsbrief Californie

Publicatiedatum: 8-6-2009

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: