Hessing BV snijdt, mengt en verpakt verse groenten en fruit tot ruim 400 verrassende, kant-en-klare producten. Het bedrijf levert deze producten elke dag aan supermarktketens, groothandels, de horeca, bakkerijen en luchtvaartmaatschappijen in heel Nederland en daarbuiten. Hessing is een van de grootste bedrijven op dit gebied in Nederland. Het hoofdkantoor van deze belangrijke speler op de Nederlandse markt voor versproducten staat in het Westfriese Zwaagdijk. The Greenery heeft al sinds 2002 een belang van 45% in het familiebedrijf, waardoor een strategisch sterke alliantie in versproducten is ontstaan. De productie vindt plaats op de vestigingen in Zwaagdijk, het Brabantse Uden en het Friese Sint Annaparochie. Elke week gaan er vanuit die vestigingen miljoenen verpakkingen groenten en fruit op transport. Dat gebeurt grotendeels door het eigen transportbedrijf Hessing Logistiek uit Zwaagdijk. In totaal werken er ruim 1100 mensen bij Hessing BV.
Supermodern in versproducten
De miljoeneninvestering in een nieuwe fabriek is Hessing’s antwoord op de toenemende vraag van consumenten naar gemakkelijke en gezonde versproducten en de steeds strengere eisen voor vers gesneden en verpakte groenten en fruit. Met de nieuwe fabriek heeft Hessing een supermoderne vestiging waar beter, veiliger en efficiënter gewerkt kan worden met goede werkplekken voor alle 600 medewerkers. De fabriek van 7.000 m2 is uitgerust met de modernste technieken voor het wassen, snijden, mengen en inpakken van groenten en fruit en is ontworpen en ontwikkeld door erkende specialisten op het gebied van versproducten, architectenbureau Bob Nieuweboer uit Wervershoof en ingenieurs van de RBK Group uit Deventer.Een nieuwe fabriek om ‘u’ tegen te zeggen
De nieuwe fabriek is voorzien van onder meer automatische centrifuges, moderne weeg- en doseerinstallaties, supersnelle koeling en aparte ‘high care’ ruimten voor speciale producten zoals fruit. Maar als specialist in verse kant-en-klaarproducten komt er ook een kookstudio met stoomovens en een ingebouwde inductiewok. In de kookstudio kunnen klanten straks in stijl worden ontvagen, meekoken en de producten zelf ervaren. Daarnaast wordt de kookstudio gebruikt door de productontwikkelaars van Hessing.Een (h)echt familiebedrijf
Hessing BV is ruim 40 jaar geleden opgericht door de toen 30-jarige Jan Hessing. In 1957 ging deze grondlegger van het familiebedrijf zelf kool en aardappelen verbouwen. Hij verbouwde het niet alleen, hij sneed het ook tot soep- en hutspotgroenten in de schuur achter zijn huis in Zuid-Scharwoude. De lokale supermarkt werd de eerste klant en Jan Hessing leverde de gesneden groente af op zijn fiets.Ruim 10 jaar later zag Jan Hessing bij de marktkraam van een vriend dat alle gesneden groente los werd uitgestald. Jan stelde voor om de groenten te verpakken in plastic zakjes. Een gouden zet en het begin van wat is uitgegroeid tot het huidige Hessing BV. De eerste snijmachine werd aangeschaft en al snel voorzag Jan Hessing alle winkels van een supermarktketen van verpakte groenten. De inkoper van de supermarkt stelde op een dag voor om een deel van de soepgroente wat grover te snijden en zo ontstond het eerste zakje ‘boeren soepgroente’. De afgelopen 20 jaar is het aantal vestigingen van Hessing BV stap voor stap uitgebreid, hebben de nazaten van Jan Hessing de leiding van het bedrijf overgenomen en zijn het bedrijf, de huisvesting en de bedrijfsvoering verder gemoderniseerd en geoptimaliseerd.