Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog paprikateler Hans van der Waal:

"Waterzuivering onmisbaar bij oplopend natriumgehalte"

Door de droge en hete zomer hebben we een goede testcase achter de rug. Met drie hittegolven was het eigenlijk een abnormaal jaar. De lange periode van droogte was duidelijk merkbaar in het bovengrondse regenwaterbassin, dat op een gegeven moment ook leeg was. Gelukkig beschikken we over twee ondergrondse waterbergingen van in totaal 30.000 kuub, waar eerder het teveel aan regenwater uit het bovengrondse bassin via infiltratieputten in was opgeslagen. Bovendien heeft vanaf begin mei dag en nacht de omgekeerde osmose installatie gedraaid. Hierdoor hebben we geen tekort aan water gehad.



Wel zagen we het natriumgehalte in de analyses duidelijk oplopen. Elke veertien dagen met 0,5 mmol per liter. Rond 1 juli was het bijna 6 mmol per liter. Het had toen al zes weken niet meer geregend. Omdat we het natriumgetal niet verder wilde laten oplopen naar maximaal 8, hebben we de waterzuiveringsinstallatie (Vialux E-line) in gebruik genomen om teeltwater te lozen. De waterzuiveraar heeft continu gedraaid en 1,5 kuub water per uur gezuiverd, wat op het riool is geloosd. Dit alles om natriumophoging in de mat te voorkomen en vers water en meststoffen in het systeem te krijgen. Half juli, veertien dagen na de start van de waterzuivering, was het natriumgehalte 5,5 mmol/l en dat is zo gebleven.

Te hoog natriumgehalte geen optie voor goede paprikateelt
Ondanks het gebruik van natriumarme meststoffen en sporenelementen loopt het natriumgehalte toch op, door het gebruik van veel osmosewater met 0,4 mmol natrium per liter. Door continu dit water te gebruiken, wordt steeds meer natrium toegevoegd, waardoor ophoping in het teeltwater plaatsvindt. Daardoor is lozing noodzakelijk. Voordat het op het riool kan worden geloosd, moet het eerst worden gezuiverd.

Om met een paprikagewas zo optimaal mogelijk te kunnen blijven produceren, is emissieloos telen zonder te lozen geen optie. Anders kost het productie en kwaliteit, want een hoog natriumcijfer belemmert de calciumopname, waardoor er meer neusrot ontstaat. In een droge periode is lozen onontkoombaar en dan is een waterzuiveringsinstallatie onmisbaar.

Voor meer informatie:
Glastuinbouw Waterproof

www.glastuinbouwwaterproof.nl
water@ltoglaskracht.nl
Publicatiedatum: