Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FlevoFood

Inspiratiemiddag duurzamer voedselsysteem

Twee week geleden zijn leden, netwerkpartners en geïnteresseerden die actief zijn op het gebied van voedsel bij elkaar gekomen om kennis te delen over een duurzamer (lokaal) voedselsysteem. De inspiratiemiddag werd georganiseerd door netwerkvereniging FlevoFood die zich inzet voor een krachtigere regionale voedselketen. De middag was ook een ontmoeting tussen bedrijven actief in landbouw, verwerking, logistiek, handel, horeca, catering en retail die op deze manier makkelijker samenwerking kunnen oppakken. De bijeenkomst vond dit keer plaats in het gebouw van Rabobank Almere.
 
Voorzitter Martin Topper: "Kort geleden hebben we ons aangesloten bij de landelijke Taskforce Korte Ketens. Samen met succesvolle ondernemers uit andere regio's gaan we de beste systemen en methodes ontwikkelen voor een sterk lokaal voedselsysteem, wat iedereen in zijn eigen regio kan gebruiken. Nu zien we vooral dat veel mooie initiatieven allemaal het wiel uitvinden, tegen vergelijkbare problemen aanlopen en soms ook met elkaar concurreren. FlevoFood ondersteunt dat we elkaar vinden en versterken, dat onze lokale initiatieven aansluiten op regionale en landelijke ontwikkelingen en dat we samen de voedseltransitie gaan versnellen." 
 
Eén van de sprekers, Marcel Vijn –onderzoeker bij Wageningen University & Research, pleit daarbij voor het zichtbaar maken van de meerwaarde van een regionale economie. "Flevoland heeft aansprekende gemeenschappelijke waarden om hiervoor in te zetten. Ik denk bijvoorbeeld aan onze unieke cultuurhistorie, aan biodiversiteit en aan de innovatiekracht van onze producten." Jaap Luchies van Flynth laat een voorbeeld zien van die innovativiteit: Een revolutionair nieuw vissersschip met een verdienmodel dat beter inspeelt op het systeem waarin zoveel mogelijk voedsel moet worden geproduceerd met een voor de producent (te) lage prijs. Mensen maken in deze transities het verschil, zoals de vissersgezinnen die het aandurfden om op deze nieuwe manier te gaan vissen. Zij geven daarmee een toekomst aan de nieuwe generatie.
 
Fotografie: Mariska Pot
 
Op een heel andere manier gebeurt dit ook in Almere, waar Millicent Schepman met het samenwerkingsverband Stichting Buitengewoon Almere voedseloverschotten verwerkt tot gezonde maaltijden. Allemaal door en voor mensen met een laag inkomen die dit samen doen met veel vrijwilligers en maatschappelijke organisaties. Via FlevoFood kan dit uniek concept uitrollen naar andere Flevolandse regio's en kunnen kennispartners ondersteunen bij de hobbels die de initiatieven tegenkomen.
 
Gastlocatie Rabobank deelde met de aanwezigen het succes van het Brasserie 2050 concept op het Lowlands festival. Camille van de Sande: "De in sommige gevallen wel hele korte Flevolandse ketens in de levering van ingrediënten voor toekomstbestendige gerechten én de brede waaier aan meningen en aspecten die er komen kijken bij het voedselvraagstuk hebben intern voor veel inspiratie gezorgd. Zowel bij eigen Rabobank medewerkers als in het enthousiasme om dit cateringconcept verder uit te bouwen."
 
"Prachtige bloeiende initiatieven die, naast verschillende activiteiten van aanwezigen in de zaal nog maar een fractie zijn van wat er alleen al in Flevoland wordt opgezet," concludeerde Ingrid Veeman in de afsluitende discussie. Samen met de aanwezigen vatte ze de belangrijke punten samen die van al die initiatieven een krachtige bovenstroom kunnen maken. "Gewoon (klein) beginnen, met een open blik naar oplossingen kijken, mensen ondersteunen die vernieuwend werken, kennis delen en er samen iets groots van maken." Doordat ook partners als overheden, financiële instellingen en kennisorganisaties bij de bijeenkomsten zijn, kunnen snel stappen worden gezet. De afsluitende borrel is daarmee vaak ook weer een begin!
 
Voor meer informatie:
Publicatiedatum: