Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zwakke Zweedse kroon speelt rol in aanstaande verkiezingen

Nu de Zweedse kroon naar het laagste punt sinds de financiële crisis is gezakt, is er voor de centrale bank mogelijk eindelijk het economische klimaat ontstaan dat nodig is om de rentetarieven te verhogen.

De gouverneur van de Zweedse Rijksbank Stefan Ingves en zijn collega's zullen de wisselkoers nauwlettend in de gaten houden wanneer ze deze week bijeenkomen om het monetaire beleid te bespreken.

Hun aankondiging staat gepland voor 6 september, slechts drie dagen voor de nationale verkiezingen die de status quo in de Zweedse politiek op zijn kop zou kunnen zetten.

Bloomberg ondervroeg 24 analisten die allemaal verwachten dat de bank de hoofdrente op minus 0,5 procent zal houden. De zwakke valuta zal echter waarschijnlijk elk vooruitzicht beïnvloeden. "De kroon is momenteel zo zwak dat daar absoluut rekening mee zal worden gehouden", zegt Annika Winsth, chief economist bij Nordea AB, de grootste Scandinavische bank.

De Zweedse Rijksbank zal de toekomst van het monetaire beleid bespreken terwijl Zweden zich opmaakt voor wat een van de meest verstrekkende verkiezingen van de geschiedenis kunnen worden. De nationalistische Zweden-Democraten - een partij die wil dat het land de EU verlaat - staan ​​op het punt om bijna 20 procent van de stemmen te winnen. Door de opkomst van de partij is het voor de twee belangrijkste politieke blokken moeilijker geworden om een ​​levensvatbare regering te vormen, en de onzekerheid rond de verkiezingsuitslag is een belangrijke reden voor de waardedaling van de Zweedse valuta.Een zwakkere wisselkoers verhoogt de importprijzen en verhoogt de inflatie. Het stimuleert ook de Zweedse economische groei omdat het de export goedkoper maakt. Uit recente gegevens blijkt dat de lange strijd van de Zweedse Rijksbank om de inflatie nieuw leven in te blazen nog lang niet voorbij is. Hoewel de prijsstijging meer dan een jaar lang dicht bij de beoogde 2 procent lag, is de inflatie in 17 maanden niet zo laag geweest. De prijsgroei van diensten, iets dat nauwlettend in de gaten wordt gehouden door beleidsmakers, is niet zo laag geweest sinds 2015.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018