Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IJsland: tarwe telen in the middle of nowhere

In het midden van een maanachtig vulkanisch landschap schijnt een moderne kas in haar gele licht. De kas gelegen in Grindavík, IJsland lokt ongetwijfeld de aandacht. Wie een blik werpt in de kas, zal er geen tomaten of komkommers aantreffen, een teelt waarin IJsland zelfvoorzienend probeert te zijn. In plaats daarvan is de kas van 2.000 vierkante meter gevuld met de teelt van tarwe op water.



Vulkanische as
In de kas wordt geen gebruik van grond als teeltmateriaal gebruikt, maar van vulkanische as. "Dit is trager waardoor het gemakkelijker is om de voeding aan de planten te controleren. De tarwe wordt geteeld in een gecontroleerd klimaat onder SON-T-lampen, maar we experimenteren met LED-lampen voor een nog duurzamere teelt." Dr. Björn Lárus Örvar is één van de oprichters van ORF Genetics, het bedrijf dat eigenaar is van fotogenieke kas.

Hij legt uit: "Deze tarwe wordt geteeld om verschillende soorten van wat we noemen 'menselijke groeifactoren' voort te brengen. Dit zijn piepkleine eiwitten in ons lichaam die de wijze controleren waarop onze cellen met elkaar communiceren. Ten eerste voor onze productlijn van huidverzorging BIOEFFECT dat we wereldwijd verkopen en ten tweede worden ze ingezet voor stamcelonderzoek over de hele wereld."



Unieke technologie
Het bedrijf werd opgericht in 2001. Tijdens de eerste zes jaar werd de nadruk gelegd op de ontwikkeling van de technologie, die best speciaal is. "Ik denk niet dat velen tarwe telen in een kas in een hydrocultuur systeem, maar bijzonder uniek is de biotechnologie waarmee we met behulp van tarweplanten een replica van menselijke eiwitten produceren."

De kas in Grindavík werd gebouwd in 2008, vertelt Björn. "We hadden een kleine productielocatie in de buurt van Reykjavik. Toen we echter klaar waren onze productie van menselijke groeifactoren op te schalen, besloten we om een splinternieuwe kas te bouwen."


Geothermische energie
"Deze afgelegen locatie past uitstekend bij ons bedrijf", zegt Björn. "Dit gebied staat bekend als een geopark. Het bestaat uit bedrijven in de groene industrie die allemaal gericht zijn op duurzaamheid. Drie kilometer verderop staat een centrale die energie opwekt uit geothermie. Dat gebruiken we voor verwarming en elektriciteit in de kas."



De meeste activiteiten van het bedrijf vinden plaats in Reykjavik, waar het onderzoek wordt gedaan, waar de groeifactoren verwerkt worden en de huidverzorgingsproducten vervaardigd, verpakt en de hele wereld rond verstuurd worden. De kas in Grindavik blijft voor ORF Genetics echter het icoon bij uitstek. "Wij krijgen heel wat aandacht uit de hele wereld. Ik denk dat het de meest gefotografeerde kas ter wereld is", lacht Björn. 

Voor meer informatie:
Björn Lárus Örvar
ORF Genetics
Vikurhvarf 7
IS-203 Kopavogur
Iceland
tel: +354 591 1570
fax: +354 591 1580
info@orfgenetics.com
www.orfgenetics.com
Publicatiedatum: