Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Heemskerk, ADN

"Inconsequent en ondoorzichtig kabinetsbeleid"

Tholen - De regeringspartijen lijken het inmiddels eens over de begroting van 2019 waarin zij uitvoering geven aan het voorgenomen kabinetsbeleid om het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent te brengen. Voor wat betreft AGF zal de maatregel nog wel voor de nodige discussie in de Kamer zorgen, verwacht Mark Heemskerk, directeur van ADN. "Wij hebben het voordeel dat de sector een rol speelt in de gezondheidsdiscussie."

Het kabinet lijkt wel gevoelig om prijzen te sturen als het gaat om dranken. Onlangs lekte uit dat water en light frisdranken en mineraalwater kunnen rekenen op een afschaffing van de gebruiksbelasting, een extra accijns van de overheid naast het BTW-tarief. Aan de andere kant wil de staatssecretaris Blokhuis alcohol duurder maken zodat er een einde komt aan stuntaanbiedingen in supermarkten. Dat alles om mensen te stimuleren gezonder te gaan leven. "Het is niet consequent en ondoorzichtig beleid van het kabinet. Wanneer het kabinet AGF duurder maakt door BTW verhoging, betekent dat een hogere prijs voor de consument en maakt het de drempel, zeker voor de lagere inkomensgroepen hoger om een gezonder eetpatroon te bewerkstelligen", reageert Mark.

ADN is al vanaf eind vorig jaar op regelmatige basis actie aan het voeren tegen de BTW-verhoging. In november protesteerden zij met een ludieke actie op het Binnenhof samen met groentespecialist Frans van de Polder uit Rotterdam en op 16 mei jl. van dit jaar protesteerden wij daar opnieuw tegen de BTW-verhoging samen met de VBW. Onlangs hebben we er opnieuw aandacht voor gevraagd nu in gezamenlijkheid met de brancheorganisaties voor de ambachtelijke speciaalzaken.