Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Finale Design the Ultimate Greenhouse:

Rentabiliteit grootste uitdaging bij ontwikkeling kas in stad

Tholen - Urban Farming. Dat de projecten mooi zijn, staat meestal niet ter discussie, maar kan het ook uit? Het blijft een heikel punt en daarom ook een belangrijke in de Design the Ultimate Urban Greenhouse Challenge. De wedstrijd draait om de groene herbestemming van de Bijlmer Bajes en werd georganiseerd door Wageningen University and Research. Er deden studenten vanuit alle uithoeken van de wereld mee. Op dinsdag 28 augustus vond de grand finale van de challenge plaats in Wageningen.





Deskundig en kritisch
Ruim 40 teams begonnen een jaar geleden met de challenge, 14 ervan stonden gisteren in de finale waar zij hun idee moesten pitchen bij een deskundige jury. De jury, bestaande uit Aart Oxenaar (Monumenten en Archeologie Amsterdam), Nona Yehia (Vertical Harvest), Jago van Bergen (Van Bergen Kolpa Architects), Beatrix Alsanius (Swedish University of Agricultural Sciences) en Michiel Klompenhouwer (Rabobank) bekeek de creatieve plannen met een deskundig en kritisch oog.


Nevin Cohen

De ochtend voorafgaand aan de grote finale was gevuld met een symposium over Urban Greenhouses and the Future of Food. Ernst van der Ende, algemeen directeur van de Plant Sciences Group van de WUR, opende de dag. Daarna was het woord aan Nevin Cohen. Hij is onderzoeker aan de City University of New York. Hij nam het publiek mee in zijn visie op Urban Farming in stadsplanning. Waar financierders van mening zijn dat de moestuintjes in de stad geen lucratieve business zijn, voegen deze initiatieven volgens Nevin wel zeker waarde toe aan het geheel van de wijk. Het sociale aspect maakt mensen betrokken bij hun buurt en dat voorkomt dat inwoners met lagere inkomens plaats moeten maken voor projectontwikkelaars met grootse plannen.


Gert Spaargaren, Nona Yehia en Jan-Willem van der Schans namen naast Nevin Cohen deel aan het panel.

Urban farming in Nederland
In een daaropvolgende paneldiscussie kwam de vraag naar voren in hoeverre urban farming in Nederland een succes kan zijn. Met het Westland valt simpelweg niet te concurreren. Voor de Bijlmer Bajes moet dus een plan gemaakt worden dat zich onderscheidt in productie en functie in de omgeving.


De teams promoten hun plannen tijdens een markt





Is Urban farming in Nederland rendabel?
De break-out sessie waarin de rendabiliteit van urban farming centraal stond, was dan ook druk bezocht. Heeft Urban Farming in Nederland toekomst? De meningen waren verdeeld. Michiel Klompenmaker van Rabobank was sceptisch. "Tot nu toe ben ik nog geen echt goed business model tegengekomen in de markt. De consument is niet bereid een grote meerprijs te betalen." Als de kostprijs zo hoog is, moet je dus waarde toevoegen. De studententeams zijn daarmee aan de slag gegaan in hun plannen. De een deed dat door in te zetten op de teelt van exotische producten, de ander door een complete voedselketen te integreren. Terugkerende elementen waren energiebesparing en de plaats van de Bijlmer Bajes in de buurt.

Na de uiteenzetting van creatieve ideeën van de studenten en de kritische toon van de juryleden was het tijd voor de prijsuitreiking. De grote winnaar was team GreenWURks met hun Open Bajes. Een plan dat niet alleen goed in elkaar stak qua architectuur en voedselproductie, maar waarin ook veel aandacht had gegeven aan de financiële haalbaarheid. Bekijk het concept hier:
Volgende tuinbouwwedstrijd
Het eindigen van de ene wedstrijd betekent direct ook de start van de volgende. Tijdens de gisteren gestarte Autonomous Greenhouses Challenge pogen vijf teams een kas zo autonoom mogelijk laten telen. Dankzij kunstmatige intelligentie zullen ze met zo min mogelijk input aan bijvoorbeeld water, voeding en energie, 'op afstand' een zo goed mogelijk komkommergewas moeten telen.

Onder de vijf geselecteerde teams bevindt zich ook het Nederlandse team the Croperators. Het samenwerkingsverband van Delphy en AgroEnergy laat data scientists, teeltdeskundigen en productontwikkelaars samen optrekken. Lees hier hoe zij dit gaan aanpakken.