Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een kijkje bij nieuwbouw Kwekerij Helderman in Middenmeer

Het telen van paprika's zit bij de broers Barry en Ruud Helderman in de genen. Hun opa was al paprikateler en samen met hun vader had hij een kwekerij in Kwintsheul en later in 's-Gravenzande. Daar leerden de broers de kneepjes van het vak en in 2001 zijn zij hun eigen kwekerij gestart in Brielle en later hebben zij in Vierpolders 5 ha bijgebouwd.



In 2007 kregen de paprikatelers de kans om een groot stuk land te kopen in Middenmeer. Zij hebben deze kans gepakt en de bedrijven in Brielle en Vierpolders verkocht. In Middenmeer hebben zij inmiddels een paprikakwekerij van maar liefst 23 ha. Omdat er in Middenmeer nog veel kansen liggen op tuinbouwgebied, hebben zij nog een stuk land gekocht waar nu een kas van 11 ha wordt gebouwd. Naast de kas is er nog voldoende ruimte om in een later stadium uit te breiden met 11 ha en wellicht in de toekomst met nog eens 22 ha.



Energiecollectief Wieringermeer
Samen met andere kwekerijen in het tuinbouwgebied in Middenmeer is Energiecollectief Wieringermeer (ECW) opgericht om gezamenlijk gebruik te kunnen maken van onder andere CO2 om energie en kosten te besparen. De CO2 wordt in het gebied opgeslagen via twee tanks met een inhoud van in totaal 200.000 mᵌ van OCAP. De CO2 is afkomstig uit het Botlekgebied, waar het een restproduct van de industrie is.



Poseidon natriumverwijderaar
Kwekerij Helderman heeft voor het zuiveren van drainwater gekozen voor de Poseidon natriumverwijderaar van Moor Filtertechniek. De Poseidon maakt gebruik van een zuiveringstechniek op basis van nanofiltratie en actief kool. De zuiveringsinstallatie biedt een oplossing om natrium uit het drainwater te verwijderen zonder dat kostbare nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen geloosd worden.



Daarnaast is de zuiveringsinstallatie voorzien van een nageschakelde omgekeerde osmose installatie om het te lozen water te concentreren en zo de hoeveelheid te lozen water met 80% te verlagen. Het schone RO-water wordt weer teruggeleid naar de schoon drainwater silo.



Waar staan we nu?
De grootschalige kas wordt zo efficiënt en kostenbesparend mogelijk ingericht voor de paprika teelt. Stolze is hierbij verantwoordelijk voor de water- en elektrotechniek, waarbij zij ook alvast rekening houden met de latere uitbreiding van 11 ha. "Op dit moment zijn wij bezig met het inrichten van de watertechnische ruimte en met de elektra in de kas. In het ketelhuis wordt gewerkt aan het plaatsen van de hoofdverdeler en de trafo's. Rond week 42 zal de kas in gebruik genomen worden", zo meldt Stolze.


Voor meer informatie:
Stolze Aalsmeer B.V.
+31 297 749 749
info@stolze.nl
www.stolze.nl
Publicatiedatum: