Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michiel Stam, Stam-Schaap Agro:

"Natuurlijke telen van gangbare bieten wordt nooit benoemd"

Tholen - De biologische biet is aan een opmars bezig. In 2017 was bijna de helft van de totale productie in Nederland van rode bieten biologisch. "Op de gangbare manier worden bieten echter ook op een hele natuurlijke manier geteeld en dat wordt eigenlijk nooit benoemd", vertelt Maikel Stam, van Stam-Schaap Agro uit Ursem. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de rode bietenteelt en investeert in natuurlijk en milieubewust telen. De groei van biologisch gaat volgens Maikel niet ten koste van gangbaar. "Ik zie dat zeker niet gebeuren, milieuvriendelijke en biologische teelt ligt al vlak naast elkaar."



Bieten zijn onder invloed van de gezondheidstrend ook aan een opmars bezig binnen het AGF-schap. "Wij merken dat, wanneer je continu een goed en smaakvol product levert aan je afnemers er weer nieuwe vraag komt. Het zijn echte gezondheidsbommetjes, iets waar veel consumenten mee bezig zijn. Over smaak is niet te twisten maar ze zijn nog heerlijk ook", vertelt Maikel Stam enthousiast.



De kleur van bieten maakt dat ze het goed doen op foto's, via de social media inspireren consumenten elkaar met recepten, vooral in salades en als carpaccio komen bieten goed tot hun recht. In combinatie met gele bieten zijn het helemaal mooie plaatjes. "De gekleurde bieten zijn een trend die we zien doorzetten maar het is een hele kleine markt", vertelt Maikel.



De grotere vraag naar bieten zorgt voor iets uitbreiding in het areaal van bieten maar het blijft een hele kleine markt die snel vol zit met overproductie. Schaap-Stam Agro BV heeft afnemers in Nederland en er wordt veel geëxporteerd richting Oost-Europa. Daarin zien zij een lichte groei maar de export is sterk afhankelijk van weersomstandigheden.



Stam-schaap Agro BV is jaarrond bezig met de teelt/bewaring/verwerking en afzet van rode bieten. Momenteel oogsten ze voor directe verkoop. De vroege bieten hebben wat last van de droge weersomstandigheden. "Vooral waar geen water is of de kwaliteit van het water niet toereikend is om te beregenen zijn er groeiachterstanden maar met het weer van vorige week kan de natuur het weer snel inhalen. We zijn tevreden over het verloop van het seizoen tot nu toe. Het ontbreekt nog even aan de kilogrammen maar dat maakt de prijs weer goed."

Voor de bewaarbieten is het nog koffiedik kijken. "Het afgelopen seizoen was erg grillig het was enorm je best doen om alles weg te krijgen en de kwaliteit was minder sterk als andere jaren. Toch is het gelukt om jaarrond te leveren en de nieuwe bieten hadden we dit jaar evengoed weer op tijd. Op dit moment zie ik nog geen problemen in maar dat is net wat het weer de komende 2 maanden doet."

Voor meer informatie
Stam – Schaap Agro BV
Maikel Stam
De Leet 12
1645 VK Ursem
Tel. : 06 - 517 20 763
www.stam-schaap.nl
maikel@stam-schaap.nl