Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Syngenta over Gina:

"Vanaf half augustus is generatieve sturing weer van belang"

We beleven dit jaar een hete zomer met hoge instralingen. Juli kenmerkte zich door hoge lichthoeveelheden in combinatie met hoge dagtemperaturen en relatief koude nachten. Hierdoor konden de planten zich in de nacht voldoende herstellen. Dit resulteerde in sterkere gewassen dan normaal in deze tijd van het jaar.



Op bedrijven waar Gina in proef staat, is dit vaak naast een ras met relatief minder groeikracht. Gina komt hierdoor vaker wat te zwaar te staan waardoor de productiepotentie niet overal ten volle duidelijk wordt. In onderstaande grafiek worden de productieresultaten tot eind juli van het Belgische Proefstation voor de Groenteteelt weergegeven. Hierbij is duidelijk zichtbaar dat de productie van Gina vanaf de zomer sterk begint uit te lopen.



De laatste week van juli en begin augustus gingen zowel dag- als nachttemperaturen flink omhoog. Op dat moment was heel duidelijk te zien dat Gina goed overweg kan met deze temperaturen en dat er geen negatieve impact was op de vruchtkwaliteit. De vruchten zijn duidelijk sterker tegen ouderdomsstippen dan de referentierassen in de markt. Dit was duidelijk te zien in de houdbaarheidsproeven die we hielden op verschillende locaties. Ook het vruchtgewicht en de vruchtvorm bleven constant en ondervonden geen invloed van de extreme temperaturen (zie grafiek hieronder). Ook hierin onderscheidt Gina zich ten opzichte van de referentie rassen in de markt. Ook de zetting bleef op peil.



Vooruitblik
Het belangrijkste uitgangspunt is: "Voorkom te vegetatieve gewassen". Vanaf half augustus kan gesteld worden dat de zomer voor de plant voorbij is, waardoor generatieve sturing weer van belang is. We denken hierbij aan een hogere CO2 dosering, korter toppen (op 1 blad) en in een kortere periode water geven. De plant moet 's avonds niet veel 'over' hebben. Neemt de kopdikte toe, geef dan meer of langer een hogere temperatuur in de middag. Het klimaat wordt best generatief ingesteld indien het buitenklimaat dit toelaat. We denken dan vooral aan koelere, langere nachten. Goede vochtafvoer in de kas is erg belangrijk. Een actief gewas is zeker in het najaar van belang. Gebruik de luchtramen maximaal, maar wel met nadruk op zoveel mogelijk vocht afvoeren. Het vochtgehalte in de kas zo snel mogelijk terug op peil krijgen in de avond is niet meer nodig. Ook de watergift verdient voldoende aandacht: voorkom te kleine beurten. Voorzie ruimere beurten met voldoende tussentijd om voldoende zuurstof bij de wortels te krijgen en het wortelstel gezond te houden. Het is ook belangrijk om start- en stoptijden aan te passen: start niet te vroeg met druppelen en stop tijdig. Zorg daarnaast ook voor voldoende intering gedurende de nacht: 10-12 %.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com
Publicatiedatum: