Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorse teler boekt successen met nieuwe tomatensoort

Samen met zijnvrouw Lisa runt Jan Terje Vignes de tomatenkwekerij in het Noorse Finnøy, in hetdistrict Rogaland, waar het hele jaar door tomaten worden geteeld. Rogaland isgoed voor 90 procent van de Noorse tomatenteelt en 30 procent daarvan komt bijLauvsnes Gartneri vandaan. "Toen ik het bedrijf kort na de eeuwwisselingovernam, hadden we een kasoppervlak van 1000 m2. Omdat er toen veel vraag naar tomatenwas, dachten we dat er in Noorwegen wel een markt zou zijn voor tomaten uiteigen land," vertelt Vignes. "We zijn toen gaan uitbreiden, met 3000 m2 kasoppervlak.Toen de vraag naar tomaten – en daarmee de prijzen - in 2004 daalden, zijn wenaar nieuwe oplossingen gaan zoeken.

Ze begonnen met cherrytomatenen verdubbelden daarmee in korte tijd de opbrengst. In 2008 ontdekte Vignes de Juanita,die een goede oogst opleverde en een fantastische smaak had. Daarna volgde de wintertomaat.Nieuwkomer Axiany lag afgelopen voorjaar voor het eerst in de winkels en werdmeteen een succes. "De Axiany is fijner van smaak en knapperiger dan veelandere cherrytomaten. Hij valt dan ook goed in de smaak bij de consument,"vertelt Vignes. Door de gestadige groei telt het bedrijf nu een kasoppervlak van30.000 m2, waar de 45 werknemers zorgen dat er meerdere keren per jaar wordt gezaaiden geoogst.

Bron: gartnerhallen.no

Publicatiedatum: