Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In 20 seconden uitslag

Nieuwe E.coli-test zou teelt kunnen veranderen

Door de dreiging van E.coli werd een Amerikaanse onderzoeker gevraagd de bacterie in voeding te vinden voor het voor consumptie op de markt komt.
 
Kevin Strychar, een ecologisch onderzoeker, kreeg een beurs van 84.000 euro van het Departement voor Landbouw en Ontwikkeling van Michigan om het gebruik van een flowcytometer te testen om E.coli besmetting in voeding te ontdekken zodra de oogst binnenkomt.

"De imaging flowcytometer heeft een microscoop en een laser," zegt Strychar. "Van elk deeltje dat onder die laserstraal doorgaat krijgen we een berg informatie en we krijgen eveneens beelden van elk deeltje zodat we snel E.coli kunnen detecteren." E.coli kan binnen 20 seconden via deze manier opgespoord worden.
 
De polymerasekettingreactie is de techniek die momenteel veel door onderzoekers gebruikt wordt. Deze doet er zo'n twee uur over om bacteriĆ«n in voeding op te sporen.
 
Strychar onderzoekt nu water dat over blauwe bessen gesproeid wordt. Hij denkt dat sommige telers teruggewonnen water gebruiken dat de afvoer ingaat, opgevangen en behandeld wordt, gescreend en dan weer door individuele telers gebruikt wordt. Hoewel het water behandeld en gezuiverd is, kan er toch een gevaarlijke E.coli in verschijnen.

"Het resultaat kan er beter in 60 seconden zijn dan dat we 2 tot 6 uur moeten wachten, wat betekent dat de sample van het product kan bederven. Voor de teler is een snelle uitslag alleen maar beter. Mocht er iets mis zijn dan kan hij meteen maatregelen nemen om iets aan het water te doen."
 
Naast het detecteren van E.coli moet er nog veel onderzoek gedaan worden. Onder andere moet de overheid overtuigd worden van het feit dat het werkt.

Het onderzoek naar testapparatuur waarmee E.coli snel opgespoord kan worden, is belangrijk omdat telers in januari 2022 de eis krijgen om landbouwwater te testen op E.coli als onderdeel van een reeks veranderingen die de komende jaren opgelegd gaan worden.

"Ik kijk uit naar de resultaten omdat de bedoeling is uit te zoeken of het image flowcytometersysteem haalbaar is. We zullen zien of het een goede manier is om water te testen en nationaal te gebruiken. Bedrijven zouden de apparatuur dan kunnen aanschaffen."
Publicatiedatum: