Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van Vliet, teler van gele courgettes:

“Wat je ’s zomers laat liggen, hoop je op het eind van het seizoen te kunnen compenseren”

Tholen – Wie tussen half juni en begin augustus een blik in de kas wierp bij gele courgetteteler Jan van Vliet in Monster, zag geen courgettes. De laatste courgettes uit de eerste teelt werden halverwege juni geoogst. Vervolgens stond de kas bewust even leeg. Jan, wiens afzet loopt via Van Nature: "Het is zomers goedkoper om op vakantie te gaan, dan om courgettes te telen. De teeltkosten wegen niet op tegen stuksprijzen van soms maar 8 tot 10 cent."

Blik in de kas dinsdagochtend 14 augustus

De prijzen voor gele courgettes houden eigenlijk al het hele jaar niet over, het gevolg van een flinke areaaluitbreiding. De teelt van gele courgettes is in trek ten koste van de groene variant. Ook het koude voorjaar, waarin de vraag traag op gang kwam, hielp niet mee. "De prijzen waren dit voorjaar gewoon slecht. Komt er teveel, dan krijg je niets."

Generatief wegzetten
Op 1 augustus werd de tweede teelt aangeplant. "In twee ochtenden hebben we de kas van 1 hectare weer vol gezet met courgetteplanten. Water geven was lastig. Het water in de druppelslangen warmde soms op tot soms wel 50 graden Celsius. Om geen heet water te druppelen, zijn we daarom de eerste paar dagen voor de middag al gestopt met druppelen om pas 's avonds weer verder te gaan als de temperaturen waren gedaald."

Courgettes kunnen veel warmte verdragen, maar zelfs voor courgettes was de recente hitte eigenlijk teveel van het goede. "We zijn met nachttemperaturen van 22 tot 23 graden uit de nacht gekomen. Behalve de ramen volledig openzetten, kun je daar weinig aan regelen. Het liefst wil je de planten een beetje generatief wegzetten, maar dat valt nu niet mee. De planten zijn vlot aangeslagen op de mat en worden soms zelfs al iets te zwaar."

Eind november halen
De vruchtproductie komt door de naweeën van de recente hitte nu snel op gang. "Komend weekend gaan we weer starten met oogsten. Meteen volle bak, zeven dagen per week. Tot halverwege november zullen we dit oogstritme volhouden, daarna kunnen we misschien wel eens een dag overslaan. Twee keer per dag oogsten zou misschien beter zijn, maar met de huidige prijzen loont dat niet."

Het is zaak de courgettes, zeker in het begin van de teelt, niet te zwaar te laten worden. "De handel wil vooral 14'ers en 16'ers. Die maten oogst je. Laat je een 16'er één dag extra hangen, dan kan het zomaar een 12'er zijn. Zeker voor een jonge plant eigenlijk te zwaar."

Jan verwacht tot eind november door te kunnen oogsten. "We proberen eind november te halen, maar dat is wel afhankelijk van de prijsvorming. Vanaf oktober neemt het licht af, net als het aantal stuks. De prijs moet het dan doen, niet de aantallen. Op dit moment zijn we van het dubbeltje af. Met prijzen van 30 tot 40 cent lijkt er iets van leven in de markt te komen, maar dat kan ook door teeltwissels komen. Het is nog even afwachten."

Concurrentie van vollegrondstelers is er voor gele courgettes eigenlijk niet. Wel wordt er in ongestookte kassen geteeld, maar die telers houden er halverwege oktober mee op. "Wij gokken met onze teelt toch een beetje op het eind van het seizoen. Wat je in de zomer laat liggen, hoop je laat in het seizoen te kunnen compenseren."

Voor meer informatie:
Maatschap Jan en Ewa van Vliet
Jan van Vliet
mtsjanvanvliet@gmail.com