Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog René Grootscholten, Alfa Accountants en Adviseurs:

Ben je klaar voor de volgende droge zomer?

Na weken van extreme droogte voorspelt het KNMI eindelijk weer een verfrissend buitje. Goed nieuws voor alle ondernemers die afhankelijk zijn van regenwater, zoals die in de tuinbouw. De verwachting is dat droogte in de toekomst vaker gaat voorkomen. Dat betekent dat ondernemers er goed aan doen om tijdig te investeren in maatregelen.

Voor veel generaties was 1976 het jaar van die 'historische' zomer: warm en droog. Inmiddels kunnen de records van dat jaar bijna de prullenbak in. De zomer van 2018 deed er vooral qua droogte nog een schepje bovenop. De maand juli werd de droogste julimaand ooit gemeten. In totaal kregen de regenmeters maar net tien millimeter te verwerken. Begin augustus was het neerslagtekort hoger dan destijds in 1976. Of het ook tot een record droge zomer komt, hangt af van de resterende augustusweken. Toen hield de droogte ook de rest van de maand aan.

Klimaatverandering
Waar dergelijke zomers in het verleden een uitzondering waren, denken deskundigen daar nu anders over. Perioden waarin de paraplu voor langere tijd de kast in kan, gaan vaker voorkomen. Die klimaatverandering treft ook de tuinbouw. De beschikbaarheid van goed gietwater is eerste vereiste. Bassins raken echter in snel tempo door hun voorraad heen. Daardoor kreeg een fors aantal tuinders inmiddels een (spreekwoordelijke) koude douche te verwerken: de bodem kwam in zicht.

Alternatieve waterbronnen
Met die kennis in het achterhoofd kan het geen kwaad om nog eens de alternatieve waterbronnen tegen het licht te houden. Ook LTO Glaskracht pleitte deze zomer al voor een 'robuuste gietwatervoorziening voor de tuinbouw' om voldoende water in de toekomst te garanderen. Oppervlaktewater is voor veel telers niet de eerste keus, omdat vervuild water het risico van bacteriën, schimmels en virussen met zich meebrengt. Een goede ontsmettingsinstallatie kan dat voorkomen. Met omgekeerde osmose is ook grondwater toedienen een optie, omdat het water kan ontzilten. Een grotere waterberging kan voor andere telers weer de oplossing zijn en eventueel samenwerking.

Maatwerk
De keus is per situatie maatwerk. Maar laat je door de regenbuien van de komende weken - die ongetwijfeld gaan komen - niet in slaap sussen dat deze droogte niet nog een keer voorkomt. Nu investeren in adequate maatregelen kan volgende zomers al rendement hebben.

Voor meer informatie:
Alfa Accountants en Adviseurs

René Grootscholten

Publicatiedatum: