Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: Retailers verzocht om telers te steunen in tijd van ongekende uitdagingen

Nu het VK een van de heetste zomers in vele jaren doormaakt worden de uitdagingen voor de groenten- en fruittelers duidelijk. Na een late start door een koude en natte lente stegen de temperaturen in juni en juli, wat zich lijkt voort te zetten in augustus.

Jack Ward van de British Growers Association zei dat de kleine hoeveelheid regen die afgelopen weekeind viel erg welkom was. Maar er viel maar een klein beetje en de situatie wordt nijpender.

"Er zullen voor telers zeker lagere prodictie en hogere kosten zijn en dat zal z'n effect hebben op de wintergewassen en de gewassen die in de lente geplant werden. Momenteel is het moeilijk te voorspellen waar we over vier maanden zullen staan. Seizoen 2018 wordt gekarakteriseerd door extremen, wat dit het meest uitdagende seizoen in jaren heeft gemaakt. Terugkijkend naar maart met sneeuw en extreem lage temperaturen, naar een nat en koud april, mei werd beter en vooral ook droog en daarna werd het steeds heter en droger."

Jack zei dat er gesprekken worden gevoerd tussen retailers en telers over contracten en prijzen. Wanneer gevraagd wordt of sommige telers door het extreme weer en de daaruit voortvloeiende kosten hun bedrijf zouden kunnen kwijtraken zei hij dat dit neerkwam op hoe sterk deze individuele bedrijven zijn en wat hun gedachten zijn over investeringen in de toekomst. De marges zijn smal en de risico's hoog.

Jack: "Het is onmogelijk om te voorspellen wat er volgend jaar zal gebeuren en de Brexit voegt nog meer onzekerheid voor telers toe. Voor seizoen 2018 zijn de volumes over de gehele linie dalend en de impact op consumenten zal afhangen van een combinatie van vraag en aanbod, die beide enorm door het weer beïnvloed kunnen worden."

Teelt Centraal-Europa
"Vorige week lagen de temperaturen tussen de 25 en 29 graden in Oost-Engeland. We hadden in het weekeind wat regen, maar dat was niet van belang," legt Anthony Gardiner van G's uit. "Hier in Cambridgeshire hadden we het iets beter dan in sommige andere delen van het VK. Het blijft een uitdagend seizoen en we nemen elke dag zoals die komt."

G's heeft het voordeel een eigen productie in Centraal-Europa te hebben, wat het Engelse aanbod aangevuld heeft. Maar met heel Noord-Europa in extreme warmte heeft iedereen het moeilijk.

In de meest noordelijke delen van Europa is de uitdaging nog groter voor degenen die niet gewend zijn aan irrigatie en die daar niet de nodige apparatuur voor hebben.

Verzoek aan retailers

Het Fresh Produce Consortium, de handelsvereniging voor Brits AGF heeft een verzoek uitgezonden naar retailers en consumenten om flexibel tegenover telers te zijn:

"Ondanks dat de Britse AGF sector er gewend aan is te dealen met fluctuaties in teeltcondities veroorzaakt deze voortdurende situatie ongekende uitdagingen voor de Britse aanvoerketen in zowel het vasthouden van onze gebruikelijke hoge standaard voor kwaliteit als ook in het voorzien van duurzame aanlevering van bepaalde producten. Met een toenemende vraag van consumenten naar bepaalde producten, de behoefte aan irrigatie en de impact van waterrestricties, zien leden van het FPC een stijging van rond de 40% in programma's in sommige gebieden," schreef Nigel Jenney van het FPC.

De FPC heeft om steun aan de leveranciers verzocht tijdens deze periode en om een voortdurende dialoog en flexibiliteit rond specificaties en houdbaarheid en om er rekening mee te houden dat deze situatie waarschijnlijk nog enkele maanden zal voortduren. Het gaat dan vooral ook om gewassen die nog geoogst moeten worden.

Tevens werd de extra druk op de aanbodketen in de betekenis van tekorten aan bevoorrading en aan voldoende seizoenarbeiders om producten te oogsten, te verpakken en te verladen onder de aandacht gebracht. "Dit leidt tot de noodzaak om af en toe langere werkdagen te maken om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit is onder deze bijzondere omstandigheden nodig en zal onder strikte voorwaarden van kracht worden in overeenstemming met de wet."

Publicatiedatum: