Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Algoritmes helpen tomatentelers om meer controle te houden over hun gewassen

Slimme kassen zijn een groeiende markt en kassen zijn essentieel voor het leveren van veilige, verse en gezonde voeding. Het belangrijkste gewas binnen de groenteteelt zijn tomaten en terwijl het areaal van de tomatenteelt steeds verder toeneemt, rijst de vraag hoe al deze nieuwe kassen geleid zullen worden - er is immers nu al een tekort aan telers. Daarom is het tijd om digitale assistentie aan telers te introduceren. Met digitale assistentie hebben telers meer controle over hun kassen en kunnen ze dus een groter gebied aan kassen beheren.

door Andreas Hofland

De menselijke capaciteit is per definitie gelimiteerd. Digitale assistentie presteert beter in bepaalde precisietaken. Een van de belangrijkste uitdagingen op dit moment is om objectieve en betrouwbare plantendata in kassen te verzamelen. Voor een correcte analyse moet de kwaliteit van de data uitstekend zijn. Het gezegde dat hiervoor binnen de analytische meetkunde wordt gebruikt is 'rotzooi erin is rotzooi eruit'. In andere woorden, je hebt data van goede kwaliteit nodig om goede beslissingen te kunnen maken. Als we richting een automatisch beslissingsproces willen gaan, worden de kwaliteitseisen voor data steeds hoger en hoger.



Op aanvraag van HortiKey heeft Wageningen University and Research algoritmes ontwikkelt die tomaten automatisch classificeren. De tomaten worden geclassificeerd in de kas, als ze nog aan de plant hangen - onafhankelijk van de lichtomstandigheden. Dit is iets wat mensen niet kunnen doen. Met deze algoritmes worden nieuwe data in de kas gegenereerd, op een manier die nog nooit eerder vertoond is, samen met algoritmes voor een automatische telling. Dit is de basis voor de Plantalyzer: een autonoom platform van Berg Hortimotive met sensoren en software om de tomaten te analyseren. Prognosesoftware van Letsgrow.com analyseert de verzamelde data om een raming te maken van de verwachte oogst.

De Plantalyzer is een goed voorbeeld van hoe algoritmes telers kunnen helpen om hun gewassen en oogst te verbeteren. De voordelen hiervan zijn een grotere klanttevredenheid, meer controle over het beprijzingsproces, meer stabiliteit in de planning en daarom continuïteit in bedrijfssucces. 

Voor meer informatie:
HortiKey
Burgermeester Crezeelaan 42A
2678KZ De Lier
+31 (0)174517700
hortikey.nl
Publicatiedatum: