Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Het verschil tussen standaard waterstofperoxide en zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide bij ontsmetten watergeefsysteem

Alleen aanwezigheid waterstofperoxide in water geen garantie op schone kas

Bij de teelt van groenten, bloemen en planten wordt bij veel glastuinbouwbedrijven het watergeefsysteem ontsmet met als doel een schone- en uniforme watergift. Tijdens de teeltwisseling vindt 'lege kas ontsmetting' plaats en worden leidingsystemen extra gedesinfecteerd om verslijming en biofilm te verwijderen. Er zijn verschillende producten op de markt om hierin te voorzien, zoals standaard waterstofperoxide en zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide (Oxyl-PRO®S). 

Welke stof is effectiever tegen bacteriën en schimmels? Wat is de invloed van verschillende pH's van het gietwater? Welke invloed heeft de temperatuur in de zomer en winter? Laboratorium- en praktijkonderzoek geeft meer inzicht in de verschillen.





Invloed van temperaturen
Gedurende een normaal teeltseizoen komt het water in de glastuinbouw in de winter zelden onder de 10°C en in de zomer rond of iets boven de 20°C. Standaard waterstofperoxide heeft in dit bereik een zeer lage activiteit van 1-5%, terwijl zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide (Oxyl-PRO®S) 99 – 99,99% werkzaam is tegen bacteriën en schimmels.

Invloed van pH
De pH van gietwater in de glastuinbouw is ongeveer tussen de 5 – 6, voornamelijk lager dan 5,5. Bij lage pH (4,4) is normale waterstofperoxide zeer werkzaam (99,99999%), maar bij een hogere pH-waarde boven de 4,5 verliest het sterk zijn activiteit tot 1-9%. Zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide is 99 – 99,99999% werkzaam tussen pH 4,4 en 6,1.

Invloed van mineralen
De EC wordt beïnvloed door de aanwezigheid van mineralen, waaronder calcium (Ca), magnesium (Mg) en chloride (Cl). Onder invloed van mineralen en bij een pH van 7 is normale waterstofperoxide niet werkzaam (0-1%) terwijl zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide 99,5 – 99,99% werkzaam is tegen bacteriën en schimmels.

Veel glastuinbouwbedrijven meten regelmatig op meerdere plekken in de kas het gehalte waterstofperoxide. De gedachte heerst dat aanwezigheid in het water een indicatie is van stabiliteit en werkzaamheid. Op basis van onderzoek van Cindro blijkt dat de aanwezigheid in het water geen indicatie is dat het ook zijn doel dient. De pH, temperatuur en EC beïnvloeden sterk de werkzaamheid. Onder tuinbouwomstandigheden dient zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide effectiever het doel: het waarborgen van schoon water en een uniforme watergift.
 
Voor meer informatie:
Cindro B.V.

Thomas Verburg



Publicatiedatum: