Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Sensortechnologie optimaliseert duur en schaars water

Sensoren en irrigatiecontrolesystemen worden steeds vaker gebruikt om het watergebruik in de teelt te beheren. Deze systemen blijken vooral effectief te zijn in Almería (Spanje), waar een van de grootste concentraties kassen ter wereld te vinden is. In dit droge gebied aan de zuidkust is water een zeer schaarse en dure bron. Francisca Ferrer, een lokale tomatenteler, test op dit moment een aantal sensoren die de bemesting van haar planten moeten optimaliseren. Dit systeem is ontwikkeld door middel van een nationaal project (HORTISYS), dat tot stand is gekomen met subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. 

Francisca Ferrer en haar partner bezitten een kas van 11.500 m2 waarin ze tomaten in aarde telen. Ze vangen het regenwater dat op de kas valt op en bewaren dit in een vijver voor de irrigatie. Omdat er echter weinig regen valt, is Francisca zeer afhankelijk van water van twee sproeiverenigingen, wat zeer prijzig is. Het zoutgehalte van het water van de verenigingen verschilt bovendien aanzienlijk (elektrische geleiding van 15 en 0,4 milliSiemens/cm), wat voor extra uitdagingen zorgt. "Door de hoge prijzen van water voor de irrigatie kijken we ook naar manieren om ons waterverbruik te verminderen," vertelt Francisca.


Francisca Ferrer legt uit hoe omliggende sensoren de zonnestraling, luchtvochtigheid en temperatuur berekenen. Ook vertelt ze hoe sensoren in de aarde het geleidingsvermogen, de luchtvochtigheid en de temperatuur meten en hoe een ander sensortype het nitraat- en kaliumgehalte meet.

Francisca legt uit dat de toenemende teelt in dit gebied heeft geleid tot de overexploitatie van aquifers en het overmatige gebruik van kunstmest, wat een serieuze impact op het milieu heeft. "Daarom proberen we altijd manieren te vinden die de oogst vergroten zonder een negatieve effect op het milieu te hebben. Ook blijven we op de hoogte van de nieuwste innovaties en investeren we hier zoveel mogelijk in," zegt Francisca.

Investeren in sensortechnologie
ParqueNat Cooperative, het bedrijf dat Francisca helpt om haar tomaten op de markt te brengen, was projectpartner van het nationale experimentele project HORTISYS, dat zich richtte op het op afstand beheren van de kassenproductie en de integratie van vraagvoorspellingen en marketingsystemen. Onder de projectpartners waren ook experts op het gebied van kassenontwerp en technologiebedrijven die gespecialiseerd zijn in IT en sensorsystemen voor de agro-voedingsindustrie. Twee jaar lang volgde Francisca alle testen die ParqueNat op een sensorsysteem van het project bij het experimentele station uitvoerde.

Francisca Ferrer, en verschillende andere telers, besloten hierna in de sensortechnologie te investeren en zijn het systeem op hun eigen bedrijf aan het testen. De installatie bestaat uit verschillende sensoren die de zonnestraling, luchtvochtigheid en temperatuur opmeten en uit twee soorten sensoren in de aarde. Een hiervan meet het geleidingsvermogen, de luchtvochtigheid en de temperatuur en de ander meet het nitraat- en kaliumgehalte in de grond. "Het station verzamelt de data iedere zes minuten en verstuurt de data ieder uur naar het internet. Via deze online informatie kunnen we patronen in de aarde identificeren en aan de behoeften van de grond voldoen," legt Francisca uit. Ook test ze kunstmest dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. Dat is dan weer een ander resultaat dat het project voortgebracht heeft.

Francisca is blij met de resultaten tot nu toe. "De data die we nu over onze planten hebben, zorgen ervoor dat we geld kunnen besparen, de productie kunnen verbeteren en het milieu kunnen respecteren. We hebben nu gezonde en sterke planten met een stabiele groei." Ze gaat verder: "Het sensorsysteem heeft al binnen een seizoen bewezen economisch rendabel te zijn en we hebben zelfs extra winst behaald door de verbeterde productie." 
Publicatiedatum: