Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Topsport in rode bessen door goed weer

Tholen - Na een vroeg einde van het importseizoen uit Chili was er vroeg ruimte voor de rode bessen uit de kas. Inmiddels is de oogst uit de verwarmde kassen binnen en verschuift de pluk zich naar het latere ras Rovada. Nijs van Zuilen, Berrybrothers, ziet een goede markt voor de rode bessen, maar het bedrijf kijkt ook verder naar andere kleuren. Dit jaar zijn er witte en zwarte bessen geplant.



"Groot in een klein artikel," zo typeert Nijs het bedrijf Berrybrothers. Samen met zijn tweelingbroer Gerco runt hij het bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt van Nederlands zachtfruit. Gerco verzorgt de teelt en Nijs is verantwoordelijk voor een goede afstemming tussen product en klant.

Lege markt na importseizoen
Naast de teelt van frambozen, bramen en blauwe bessen ligt de focus binnen Berrybrothers op de teelt van rode bessen en het jaarrond vermarkten van dit product. Met ruim 70 hectare rode bessen is Berrybrothers een belangrijke speler in de Europese markt. "De afgelopen jaren hebben al veel Europese marktpartijen hun weg gevonden naar Roggel, een plaats in het zuiden van Nederland," vertelt Nijs.



"Als we terug kijken naar de laatste maanden, is er veel vraag geweest naar rode bessen," vervolgt hij. "Na het korte Chileense seizoen was de markt leeg en zijn we vanaf medio mei met de pluk uit de verwarmde kas begonnen." Half februari werd gestart met het verwarmen van de kas. "We verwachten dat we deze week de laatste rode bessen gaan plukken uit deze kas," vertelt Nijs in week 23. "Met het vroege ras Junifer, dat zich kenmerkt door de lichte kleur en frisse smaak, maken we ieder jaar een start van het nieuwe rode bessenseizoen. We kunnen dit jaar spreken van een goede vruchtzetting, waardoor de troslengte prima te noemen is. Door het aanhoudend goede weer in mei is het topsport om de rode bessen die vol in de productie staan in goede conditie te houden."

Rode, witte en zwarte

Na het vroege ras Junifer, dat tot ongeveer begin juli op de markt is, verschuift de pluk naar het ras Rovada. "Dit ras kenmerkt zich door een uitstekende troslengte en mooi uniforme en grote bessen," omschrijft Nijs. "Naast deze eigenschappen is dit ras uitermate geschikt om te bewaren, waardoor we in staat zijn om tot begin april het daaropvolgend jaar rode bessen van goede kwaliteit aan te bieden. Door de ervaring en kennis van generatie op generatie is Berrybrothers in staat om het proces van teelt, oogst, bewaring en sorteren optimaal te begeleiden."



Berrybrothers heeft er voor gekozen om zich verder te specialiseren in het bessenassortiment. In 2018 zijn dan ook zowel witte bessen, van het ras Blanca, als zwarte bessen, van het ras Black Pearl, aangeplant. "Hiervan zullen we in 2019 de eerste bessen oogsten en willen we graag onze klanten bedienen met een breed en diep assortiment zachtfruit."



In de teelt van rode bessen zijn de laatste jaren een aantal projecten opgestart om in te spelen op de veranderende wensen van de consumenten. Op speciale percelen zijn er testen om het middelengebruik verder te minimaliseren en in de verpakkingen is het ook mogelijk te topsealen. "Ook is er een toenemende vraag om producten in verpakkingen te combineren, de zogenaamde mix, duo of trioverpakking." De broers zijn positief over de toekomst. "Door de specialistische kennis van het product en innovaties zien we de toekomst positief tegemoet."

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Berrybrothers
www.berrybrothers.nl

Nijs van Zuilen
n.vanzuilen@berrybrothers.nl