Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Buitenlands zeewier gevonden op Antarctica na recordreis van 20.000 kilometer

Zeegroente maakt duidelijk: Antartica kwetsbaarder dan gedacht

Toen de Chileense onderzoeker Erasmo Macaya op een Antarctisch strand buitenlands zeewier tegenkwam, wist hij dat hij iets belangrijks had gevonden. Met een internationaal team, waaronder de Utrechtse oceanograaf Erik van Sebille, ontdekte Macaya dat het zeewier 20.000 kilometer had afgelegd naar de Antarctische kust: de langst bekende biologische drijftocht ooit. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Nature Climate Change.

Om in Antarctica terecht te komen, tartte het zeewier diverse polaire winden en stromingen, die tot nu toe werden beschouwd als ondoordringbaar. Dat betekent dat Antarctica niet zo geïsoleerd is van de rest van de wereld als wetenschappers eerder aannamen en dat het Antarctische ecosysteem daarmee gevoeliger blijkt voor gevolgen van klimaatverandering.

Plasticafval
De resultaten kunnen ook gevolgen hebben voor onderzoek naar drijvend plastic afval. Hoewel er op Antarctica zelf weinig bronnen van plastic afval zijn, drijft er wel veel plastic in de Zuid-Atlantische Oceaan en de Stille Zuidzee op slechts een paar duizend kilometer ten noorden van Antarctica. De Utrechtse oceaanonderzoeker Erik van Sebille: "Het zou goed kunnen dat de stormen en zeestromingen die dit zeewier hebben vervoerd, ook plastic naar Antarctica kunnen transporteren, waardoor het kwetsbare ecosysteem daar extra onder druk komt te staan. We moeten er zo snel mogelijk achter komen of dat zo is."

Ecosysteem
"Dit onderzoek laat zien dat levende planten en dieren Antarctica over de oceaan kunnen bereiken en dat de Antarctische kustlijnen waarschijnlijk constant gebombardeerd worden met allerlei plant- en diersoorten", aldus Crid Fraser van Australian National University (ANU), hoofdauteur van de publicatie. "We dachten altijd dat het Antarctische ecosysteem zo uniek was vanwege de geïsoleerde omgeving, maar dit onderzoek laat zien dat deze verschillen bijna volledig te wijten zijn aan extreme omgevingsfactoren, niet isolatie."

Nieuwste modelleringstechnieken
Door sterke westenwinden en oppervlaktestromingen zouden drijvende objecten naar het noorden gevoerd moeten worden, weg van Antarctica. Maar dat verandert wanneer de verstorende invloed van Antarctische stormen wordt meegewogen. Met de nieuwste modelleringstechnieken observeerden de onderzoekers hoe hoge golven die tijdens stormen opkwamen, grote 'vlotten' van zeewier hielpen Antarctica te bereiken. "Dit zeewier groeit niet op Antarctica," aldus Macaya, "maar kan als vlot dienen voor andere planten en dieren. Als die vlotten van zeewier naar Antarctica drijven, kunnen we binnenkort enorme veranderingen zien in de ecosystemen daar."

Oceaanstromingen
De resultaten hebben ook belangrijke gevolgen voor het onderzoek naar bewegingen van plastic en andere objecten in de oceaan. "Dit kan veranderingen betekenen in de manier waarop we oceanische oppervlaktebeweging modelleren", aldus co-auteur Dr Andy Hogg. "Als deze door golven gedreven oppervlaktebeweging de beweging van objecten rond Antarctica beïnvloedt, kan het ook voor andere stormachtige zeeën van belang zijn."

Tienduizenden kilometers
DNA-monsters van het zeewier onthulden dat een deel afkomstig was van de Kerguelen-eilanden in de zuidelijke Indische Oceaan en een ander deel van de Zuid-Georgia-eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan. De reis naar Antarctica bleek dus tienduizenden kilometers lang. "Verbazingwekkende reizen, maar ook verontrustend", aldus Fraser. "Ze laten zien dat Antarctische ecosystemen sterker kunnen veranderen door het broeikaseffect dan we hadden vermoed. Delen van Antarctica behoren tot de snelste opwarmplaatsen op aarde. Als planten en dieren vrij vaak over zee naar Antarctica reizen, zullen ze zich kunnen vestigen zodra de lokale omgeving voldoende gastvrij is."

Bron: Universiteit Utrecht

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018