Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kweecker:

Slimme kweekkas in koelkastformaat gaat de grens over

Tholen – In 2015 ging een groep Westlandse ondernemers aan de slag met het ontwerpen van een kweekkas. En niet zomaar een kas, maar een designkas waarmee de consument weer in contact zou moeten komen met de teelt van groenten en kruiden. Inmiddels staan er minikassen op verschillende locaties, waaronder bij sterrenrestaurants maar ook bij particulieren. Ook werd onlangs bekend dat de kas de grens over gaat. In een restaurant in Berlijn is gestart met een pilot. Bart van Meurs, Kweecker: "Een Kweecker plaatsen in een stad als Berlijn is heel wat anders dan 'm eigenhandig binnen een uurtje ergens in Nederland afleveren en installeren.

'Kweecker bij Bolenius Restaurant* Amsterdam'

Welke ontwikkelingen heeft Kweecker de afgelopen jaren doorgemaakt?
"Sinds de start in 2015 heeft de Kweecker een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste versie was alleen geschikt voor buiten, maar wel compleet uitgerust met alle technieken die ook in grotere kassen toegepast worden. Zo is de minikas uitgerust met LED-belichting en is ook bewatering en ventilatie gedacht. Aan de hand van feedback van de eerste gebruikers is vervolgens een tweede generatie ontwikkeld die nog compacter was en ook geschikt voor gebruik binnen. De kas is ondertussen zelfs op afstand bestuurbaar met dank aan een klimaatcomputer en een smartphoneapp."

Kweecker zoekt nadrukkelijk de verbinding met de glastuinbouwsector. Is dat sinds de start gelukt?
"Ja en nee. In de ontwikkeling van de Kweecker hebben wij veel gebruik gemaakt van onze positie middenin de Westlandse glastuinbouw. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven uit de sector die optreden als toeleverancier van specifieke componenten of kennis voor de ontwikkeling van de software of het uitvoeren van testen. Daarnaast zijn er diverse 'groene' bedrijven die een Kweecker hebben aangeschaft. Tenslotte zijn er de toeleveranciers van plantjes, stekken, zaden en alle andere benodigde teeltmaterialen aan onze eindgebruikers.

Toch zouden wij het idee 'Westland in a box' groter willen maken. Per slot van rekening komt Kweecker als productgericht op lokaal telen echt uit het hart van de Nederlandse tuinbouw. Partijen die daarop willen inhaken, zijn van harte welkom. Dit kan uiteraard zijn op het gebied van hard- en software, kennis of verbruiksgoederen, maar zeker op het gebied van sales en marketing. We zijn concreet op zoek naar partijen waarmee wij kunnen samenwerken op die gebieden. Het is commercieel tijd voor een volgende stap, waarbij wij als 'techneuten' zien dat we daarin sterke partijen uit de sector nodig hebben."

Daarom dus ook de stap naar het buitenland?
"Om van Kweecker een succes te maken, is commercieel een volgende stap nodig met een sterke partner. We willen ons hierbij niet door de Nederlandse grens laten beperken, maar kijken daar waar de vraag ligt. In het geval van deze pilot ligt de kans in het samenwerken met een sterke multinational (Kweecker maakt onderdeel uit van het NX Food startupprogramma van de Metro Group; in Nederland bekend van onder andere de Makro) in Berlijn; een wereldstad waar veel aandacht is voor groen, lokaal geteeld en vers."

Wat zijn jullie verwachtingen van jullie eerste internationale pilot? En wat is het doel van de pilot?
"We willen verkennen op welke wijze Kweecker past bij Metro Group. Als onderdeel van het assortiment voor hun hoge segment cash & carries of meer gericht op dienstverlening, maar ook een intensievere samenwerking, zoals participatie/venture capital, behoort tot de mogelijkheden. Tegelijkertijd is dit voor ons ook een kans om de praktische kant van ondernemen in het buitenland te ontdekken. Een Kweecker plaatsen in een stad als Berlijn is heel wat anders dan 'm eigenhandig binnen een uurtje ergens in Nederland afleveren en installeren. Verpakking, logistiek, installatie en service op afstand; vraagstukken die we middels deze pilot aanpakken."

Wat zijn de nieuwste technieken die zijn toegepast bij deze pilot?
"Het gaat vooral om veel kleine, praktische verbeteringen die we hebben geleerd van onze eerste gebruikers. De grootste verbetering is de klimaatcomputer. 'Onder de motorkap' hebben we een geheel nieuwe hardware ontwikkelt, die productie sterk vergemakkelijkt en de betrouwbaarheid ten goede komt."


Waar ligt jullie toekomst? In de horeca of ook daarbuiten?
"Wij zien de gastronomie als een sector die zich als voorloper profileert als het gaat om versbeleving. Dit zal zeker onze belangrijkste doelgroep blijven. Daarnaast vormt de gastronomie een prachtige etalage voor de consument. Kijk naar een product als Big Green Egg; bekend van topchefs, maar ondertussen bij menig consument in de tuin te vinden."

Voor meer informatie:
Kweecker
www.kweecker.nl
info@kweecker.nl