Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
360 ton in beslag genomen

Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit

Tijdens de onlangs gehouden jaarlijkse 'operatie silver axe III' hebben Europol en het Europees Bureau voor Fraudebestrijding 360 ton illegale of namaak gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. De actie duurde 20 dagen en vond plaats in belangrijke havens, luchthavens en bij grensposten van de 27 deelnemende landen. Sinds het begin van de jaarlijkse operatie in 2015 stijgt elk jaar het aantal in beslag genomen producten.
 
 
Gewasbeschermingsmiddelen zijn één van de meest gereguleerde producten ter wereld. De producten kunnen alleen verhandeld en gebruikt worden als ze door de Europese Unie zijn veilig bevonden en geautoriseerd. Omdat er veel geld in de branche omgaat, is het een interessante markt om illegaal in te opereren en om namaakproducten in de markt te brengen. Wil van Gemert van Europol benadrukt daarom het belang van internationale samenwerking: "De complexiteit en schaal van deze fraude maakt duidelijk dat een samenwerking over grenzen en instellingen nodig is."
 
14% illegaal of namaak
Graeme Taylor van de European Crop Protection Association schat in dat zo'n 14% van de markt voor gewasbeschermingsmiddelen bestaat uit illegale of namaakproducten. "Dit is niet alleen een probleem voor de bedrijven, wiens producten worden nagemaakt, maar het betekent ook een groot gezondheids- en milieurisico. We zijn dan ook erg tevreden met het blijvende succes van deze operatie."
 
Bron: Europol
 

 

Publicatiedatum: