Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse peencrisis gaat nog zo'n 11 maanden door

Britse worteltelers voorspellen dat de weersomstandigheden zullen leiden tot de laagste oogst sinds decennia en daardoor de hoogste import ervan tot nu toe. Volgens Rodger Hobson, voorzitter van de Britse bond voor worteltelers, zal de wortelcrisis zeker nog zo'n 11 maanden aanhouden.

Volgens hem is het VK zelfvoorzienend met de wortleteelt door de ongeveer 97% die door Britse telers geleverd wordt. De Britse wortelsector wordt wereldwijd geroemd om z'n vermogen om 52 weken per jaar verse wortelen te leveren. "Dit jaar hebben we een ramp meegemaakt wegens. Eerst hadden we overvloedige regen tijdens de lente, waardoor het planten een maand uitgesteld moest worden en het teeltseizoen met 18% gereduceerd werd. Toen hadden we de heetste zomer sinds 1976. Wortelen groeien het best met temperaturen tussen de 15 en 18° C. Deze zomer hadden we een gemiddelde temperatuur van 25 tot 32° C en de wortelen groeiden gewoonweg niet meer en verwelkten op het land."



Rodger legt uit dat ook in Europa veel gebieden onder dezelfde omstandigheden geleden hebben en dat daar het aanbod van wortelen evenmin overvloedig is.

De situatie wordt nog verergerd door de restricties op het gebruik van water en irrigatiesystemen die voor het gewas van vitaal belang zijn. Wortelagronoom Howard Hinds (foto hierboven) zegt dat hij raamt dat de gewassen die hij teelt dit jaar een oogst van 30 tot 40% lager zullen produceren.

Rodger Hobson: "Ik heb met alle grote worteltelers gesproken en we zijn het erover eens dat de oogst dit jaar de Britse productiekosten zal doen stijgen en dat er behoorlijk wat import nodig zal zijn. Wortelen zijn een favoriet product voor de Britten. Ze hebben een hoge voedingswaarde en zijn goed voor de gezondheid. Maar de prijs zal stijgen. Dat is onvermijdelijk."

Voor meer informatie;
Peter Crowe
Tel: +44 7967 504034
peter@peterccomms.co.uk
www.britishgrowers.org
Publicatiedatum: