Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Extreme droogte bewijst: zoetwateraanvoer essentieel voor land- en tuinbouw

2018 hoort bij de droogste jaren ooit. Toch heeft de land- en tuinbouw in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland nog weinig schade geleden door de goede zoetwatervoorziening. Zo valt de schade op de meest kwetsbare gewassen nog mee, omdat er nog steeds beregend kan worden.
 
Al jarenlang zet LTO Noord regio West zich samen met Waterschappen, Provincies en Rijkswaterstaat in om het zoetwatersysteem te optimaliseren. Een periode van extreme droogte zoals de afgelopen weken het geval was, kan voor boeren en tuinders aanzienlijke schade opleveren. Toch valt het in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland mee, volgens Arie Verhorst, LTO Noord-portefeuillehouder Water in regio West. Zo is in het gebied Goeree-Overflakkee de schade tot nu toe beperkt gebleven. De sloten en kanalen zijn hier de laatste jaren zo ingericht dat de doorstroming met zoet water sterk verbeterd is. Ook in andere gebieden in West Nederland is ondanks de droogte nog steeds voldoende zoet water.

LTO-portefeuillehouder Water Verhorst: "De zoetwateraanvoerroutes zijn bijvoorbeeld verbeterd, zoals de aanvoerroute via Utrecht richting Boskoop en de Bollenstreek, welke de Klimaatbestendige Water Aanvoer genoemd wordt. Daarnaast worden grote zoetwaterbuffers ingezet om zoetwater in droge tijden goed te kunnen gebruiken. Ook gaan gebruikers van zoetwater steeds zuiniger en efficiënter met zoetwater om. In een periode als deze met extreme droogte blijkt maar weer hoe groot het belang is van deze inzet op zoet water."

Door klimaatverandering zullen extreme situaties zoals deze in de toekomst steeds vaker voorkomen. Grote ingrepen in het watersysteem zoals het extra opslaan van zoetwater in het IJsselmeer of het sluiten van de open riviermondingen, waaronder de Nieuwe Waterweg met sluizen zijn naar verwachting hard nodig om geen schaars zoetwater ongebruikt de zee in te laten stromen. Ook is het zoet houden van de grote zoetwaterbuffers als het Haringvliet essentieel voor de landbouw om ook in de toekomst over voldoende zoetwaterbuffers te beschikken. Volgens LTO-portefeuillehouder Water Verhorst is dit belangrijk voor de boeren en tuinders om gezonde en hoog kwalitatieve producten blijven produceren. "Vanuit LTO wordt vooral ingezet op lobby bij de waterbeheerders. We investeren daarnaast in projecten om zuiniger met zoetwater om te gaan. Bijvoorbeeld in het project Spaarwater, waarbij zoetwater onder en in percelen wordt opgeslagen."

Bron: LTO

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018