Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Theo van Wingerden teelt de oranje paprika's:

"“Zo'n snelle doorkleuring nog nooit meegemaakt zolang ik paprika's teel"

Nadat hij vorig jaar het oranje paprikaras E20B.0261 in de screening en proef had staan, heeft Theo van Wingerden dat dit jaar uitgebreid naar 2,5 ha. In zijn andere kas van 2,5 ha teelt hij Orbit. "Wat vooral opvalt aan E20B.0261 is dat hij vroeg en snel is. Daarnaast levert dit ras een mooie paprika, is het groeikrachtig en arbeidsvriendelijk."



Theo is erg te spreken over deze oranje paprika. "Qua vruchtgewicht zit ik momenteel op zo'n 210/215 gram. In het begin van de teelt lag dat op 230/240 gram. Ik heb weinig last van vruchten onder de 140 gram. Dat is erg prettig, want daar heb ik ook niks aan. In mijn ogen heeft E20B.0261 het ideale vruchtgewicht."

Maar de belangrijkste reden voor Theo om E20B.0261 volgend jaar weer te telen (en die kans is zeer aannemelijk, aldus Theo) is toch wel de mate van arbeid. "Het is een zeer arbeidsvriendelijk ras. Qua toppen en draaien bespaar je aanzienlijk arbeid ten opzichte van Orbit."

Snelle kleuring oranje paprika E20B.0261
De oranje paprika E20B.0261 onderscheidt zich wat Theo betreft ook wat betreft kleuring. "Daar heb ik me een paar keer bijna op verkeken," aldus Theo. "Zo snel als dit ras doorkleurt. De helft van de vruchten die ik in week 21 oogstte, waren in week 15 gezet. Zes weken van zetting tot oogst, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Zolang als ik paprika's teel. Maar de vruchten hadden een goed vruchtgewicht, dus dan is het een positief punt. Een voordeel van deze snelle doorkleuring is dat je met het laatste zetsel wat beter uitkomt."

Teeltaanpak oranje paprika E20B.0261
Theo teelt de oranje paprika E20B.0261 op een 3-stengelsysteem. Zaaidatum was 11 oktober en in de laatste week van november is het ras geplant. "Je moet dit ras vooral niet te warm telen. Hij heeft ook geen extreme voornachten nodig. Je moet eigenlijk gewoon goed opletten." Theo heeft het eerste zetsel op het 4e oksel laten komen. "Eerste zetting op 3e oksel gaat niet bij dit ras. Als je hem te vroeg belast, kun je makkelijk wat ongelijke stengels krijgen."

Teelt naar verwachting
De teelt verloopt wat Theo betreft naar verwachting. "Productie gaat goed en ik kom eigenlijk geen hele rare dingen tegen. Ja, dit is een ras waar ik tevreden over ben."

Voor meer informatie: 
Enza Zaden Nederland
Publicatiedatum: