Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paprikateler Martijn Ammerlaan:

"Mavera past met constante vruchtvorm en -gewicht goed bij onze behoeften"

Op De Bleiswijkse Zoom is het rode paprikaras Mavera het hoofdras. Vorig jaar stond dit ras in een grote proef op deze locatie. Nu telen ze het op 7,2 ha. Directeur-eigenaar Martijn Ammerlaan vertelt waarom ze kozen voor dit ras.

"De afgelopen vier jaar teelden we Maduro en ik was op zoek naar een opvolger voor dit ras. Mavera was vorig jaar qua productie competitief ten opzichte van Maduro. Daarbij is het ras zeer constant wat betreft vruchtvorm en -gewicht," aldus Martijn. "Ook heb ik vorig jaar gezien dat Mavera in het begin van het seizoen bij een wat sterkere plant, toch een fijnere bloem geeft. Maduro, en ook Maranello, zijn wat dat betreft wat zwaarder. Wij geven de voorkeur aan het fijnere van Mavera."

Vruchtgewicht Mavera
Martijn teelt Mavera op een 3-stengelsysteem. De stengeldichtheid is 7,3/m. Op 10 oktober is gezaaid en vier weken later geplant. "In het begin van de teelt zat het gemiddeld vruchtgewicht op 210-220 gram. En nu zie je eigenlijk dat hij dat goed vasthoudt. Ter vergelijking: Maduro heeft bij ons een gemiddeld vruchtgewicht tot 275 gram."

Resistent
Naast het vruchtgewicht en de productie was ook de virusresistentie van dit ras (HR: TM: 0-2, IR: TSWV:0, red.) een reden voor Martijn om op Mavera over te stappen. "Vorig jaar hadden we wat last van virusdruk en je zag dat Mavera zich daarin heel goed hield."

Actief telen
Ten opzichte van Maduro zet Mavera wat regelmatiger. Ook heeft het ras wat betreft Martijn een vriendelijker gewas. "Het open gewas maakt het arbeidsvriendelijk." Actief telen is belangrijk. "Dat past het beste bij dit ras."

Teelt naar wens
De teelt verloopt naar wens. "Het ras voldoet aan de verwachtingen op basis van de proef van vorig jaar," zegt Martijn. "Mavera levert kwalitatief goede vruchten en een constant vruchtgewicht. Deze eigenschappen, gecombineerd met productie van dit ras, maken dat Mavera goed aansluit bij onze behoeften en die van de Belgische markt. Daar gaan onze paprika's heen," aldus Martijn.

Voor meer informatie: 
Enza Zaden Nederland
Publicatiedatum: