Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Deense tomatentelers verwelkomen droogte en recordoogst

Het weerbericht voorspelde de afgelopen maanden alleen maar zon. Tomatentelers verheugen zich daardoor in een extreem goede oogst. Een van hen is Claus Duedal Jakobsen. Hij is chef marketing en inkoop bij tomatenteler Alfred Pedersen en Zn, in Bellinge, in de buurt van Odense. Normaal oogsten ze 45 ton tomaten per dag, maar dit jaar is het aantal rijpe tomaten met 15 tot 20 procent toegenomen. Ze kunnen daarom elke dag opnieuw negen ton extra oogsten.

Alternatieven

Het seizoen begon eigenlijk slecht omdat het lang koud bleef, waardoor de tomaten twee weken vertraging opliepen. Door de aanhoudende warmte daarna is de oogst nu echter juist een beetje te groot geworden. "Er is een grens aan wat supermarkten kunnen en willen afnemen," zegt Jakobsen. Hij zint daarom op alternatieve afzetmogelijkheden. Zo wordt een deel van de oogst voor ketchup gebruikt. "Normaal gesproken gebruiken we daar de slechtere tomaten voor, maar nu we de beste tomaten nergens anders kunnen slijten, sturen we die door naar de ketchupfabriek."

Mogelijk problemen later in het seizoen

Niet alleen tomaten zijn er te kust en te keur te koop voor de Denen. Ook voor appelen, komkommers en sla zijn de omstandigheden optimaal. "Over het algemeen is veel warmte en veel licht positief. Daardoor komt de vruchtzetting goed op gang en is de kans op een goede oogst groot. Het lijkt erop dat er in het najaar veel groenten en fruit zullen zijn," denkt Anne Fabricius, consulent bij Dansk Gartneri. "Maar het kan allemaal ook te snel gaan. De planten kunnen in het najaar ook uitgeput raken."

Ook Jakobsen voorziet problemen later in het seizoen. Daarom is het zaak om nu zoveel mogelijk van de optimale omstandigheden te profiteren.

Bron: www.dr.dk


Publicatiedatum: 12-7-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: