Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Mike Aldewereld, ABAB

Het berekenen van de CO2-footprint

De klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs, stellen Nederland voor een flinke uitdaging. Voor de glastuinbouwsector is het doel om de uitstoot van CO2 terug te brengen naar 4,6 megaton in 2020. Maar er is nog veel onduidelijkheid over de manier waarop die doelstelling gehaald moet worden, schrijft Mike Aldewereld in zijn blog als Relatiemanager Tuinbouw bij ABAB.

Beleid van de toekomst

Onlangs hebben we samen met ondernemers uit de sector en collega's nagedacht over het CO2-beleid van de toekomst. Anne Vromans heeft zich als stagiair verdiept in de berekening van de CO2-footprint. Voor drie bedrijven die klant zijn van ABAB heeft ze deze berekening gemaakt en toegelicht in een presentatie.

Levendige discussie
De presentatie van Anne leidt al snel tot een levendige discussie over het berekenen van de CO2-footprint. Mag je terug geleverde energie aftrekken van het totaal? Is het plastic dat je gebruikt voor verpakking voor rekening van de plastic-fabrikant, of hoort het bij de gebruiker thuis? En hoe zit dat bij de potgrond: komt dat voor rekening van je klant of hoort het bij jou als teler?

Veel vragen dus, waar op dit moment niemand het antwoord op heeft. Toch is iedereen het erover eens dat afwachten geen optie is. We moeten aan de slag! Er zijn op energie gebied verschillende oplossingen denkbaar. Al dan niet in clusters gebruikmaken van restwarmte, energie halen uit biomassa of gebruikmaken van windmolens.

Behoefte aan duidelijkheid
Helaas leert de ervaring dat gemeente- en provinciebesturen vasthouden aan strikte bestemmingsplannen. Tuinders zeggen: "Ik kan makkelijk van het gas af, maar dan wil ik wel gebruik kunnen maken van aardwarmte of een windmolen." Maar daar krijgen ze dan geen vergunning voor. Zolang de overheid daar niet soepeler in wordt, zien veel ondernemers het somber in. Bovendien is er dringend behoefte aan duidelijke regelgeving over de CO2-reductieplannen.

Groenere leefwereld
Marwin Dekkers, directeur van Boomkwekerij M. van den Oever & Zn. B.V. laat zien dat duurzaam ondernemen meer is dan CO2-reductie. Zijn boomkwekersbedrijf heeft een paar jaar terug een omslag gemaakt en met volle overtuiging ingezet op een groenere leefwereld. Bij M. van den Oever noemen ze zichzelf dan ook met trots Leefwereldverbeteraars.

Een van de instrumenten die Dekkers toepast is deelname aan de CO2-Prestatieladder. De Prestatieladder helpt organisaties om de CO2-footprint structureel te verminderen. Bij de certificering wordt gelet op de bedrijfsvoering, projecten én de keten. Dekkers is enthousiast over het effect. Hij merkt dat medewerkers zich betrokken voelen om de doelen te halen en elkaar erop aanspreken als dat nodig is. Zijn bedrijf wint substantieel meer aanbestedingstrajecten omdat duurzaamheid voor opdrachtgevers een belangrijk thema is. En omdat de CO2-Prestatieladder ook naar de keten kijkt, merkt hij dat leveranciers ook geïnteresseerd raken. Bovendien neemt M. van den Oever steeds vaker afscheid van leveranciers die niet mee willen of kunnen in de transitie.

Wie zijn uw partners?
We sluiten af met een korte discussie aan de hand van een aantal stellingen. Eén daarvan was: "Welke (business) partner(s) heeft u nodig bij dit vraagstuk?" Ik denk dat dat misschien wel de belangrijkste vraag is die u moet stellen. Want deze opgave is te groot om alleen aan te gaan. Doe het samen met uw leveranciers. Samen met uw afnemers. Samen met de overheid. Kortom samen met uw business partners.

Voor meer informatie:
ABAB Accountants

Mike Aldewereld

Publicatiedatum: