Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Syngenta, Gina teeltinfo:

"De groeikracht zit vooral in het wortelstesell, stengel en kop en niet in 'bladapparaat'"

De afgelopen periode heeft Gina een goede productie gehad, vergelijkbaar met andere hoog producerende rassen aldus Syngenta. "Het blijft belangrijk dat Gina 'in balans' staat. Dan zien we namelijk een hele mooie continue zetting, wat leidt tot blijvend hoger vruchtgewicht. Begin juni zagen we de scheutgroei toenemen tot bijna kophoogte. Hierop is men korter gaan toppen en ook de lengtegroei van de scheuten is afgenomen."
 

Instraling (joules) t/m week 28

"De lichtcijfers van de afgelopen periode laten duidelijk zien dat we lange tijd gemiddeld hebben gezeten in joules, en onder 2017. Week 26 en 27 waren uitschieters met een daggemiddelde boven 2700 joules, met enkele dagen een instraling van boven de 900 watt. Ook hebben we erg hoge vocht deficieten gemeten. Gina heeft laten zien hier goed mee overweg te kunnen. Er komen nagenoeg geen brandvlekken of neusjes voor."

Huidige situatie
"Op dit moment zien we dat Gina sterk generatief staat. Dat komt overeen met wat we de afgelopen jaren hebben gezien en leidt tot de sterke punten van Gina, namelijk een blijvend hoog vruchtgewicht en een daarmee uitlopende productie vanaf nu tot eind van het seizoen."


Gemiddeld vruchtgewicht 2017


Gemiddeld vruchtgewicht Gina

Vooruitblik
"Gina kan goed zijn bladvolume behouden, er zullen wel wat verschillen zijn, afhankelijk van teeltwijze en types van kassen. Daar waar nodig zal wat extra blad aangehouden dienen te worden met gewaswerk. Daar waar de bloemstand achteruit gaat, zal een voornacht noodzakelijk zijn.

In deze periode kan de plantbelasting gemakkelijk hoger oplopen. Dit zal invloed hebben op het vruchtgewicht. Streef naar een plantbelasting tussen 35-40 vruchten/m2. Hierdoor zal het vruchtgewicht op een niveau blijven boven de 200 gram," adviseert Syngenta.

Gina in het gewas
"Gina is een open gewas maar toch zeer groeikrachtig. De groeikracht zit vooral in het wortelstelsel, stengel en kop en minder in het 'bladapparaat'. Dit zie je ook zeker door de stabiliteit van het vruchtgewicht en de hoogte van het vruchtgewicht in de zomer. Dit komt door de kracht van de plant die ervoor zorgt dat ook in zomerse omstandigheden er voldoende energie is om het vruchtgewicht op niveau te houden.

Houd er wel rekening mee dat we de langste dag gepasseerd zijn en de dagen korter worden, de buitenomstandigheden vochtiger en de nachten in verhouding warmer. Gezien de weersomstandigheden van de laatste weken lijkt het nog ver weg maar over 5-6 weken is het half augustus en dan moeten we klaar staan voor de herfstproductie. Dit betekent dat vanaf half augustus, wanneer de scheutgroei toeneemt, er korter getopt dient te worden en de watergeefstrategie aangepast moet worden op donkere dagen.

Gina is langer dan de meeste rassen in de markt. Dit wordt nogal eens geassocieerd met extra arbeid. Navraag bij verschillende bedrijven leert ons dat dit niet zo blijkt te zijn. De arbeidsbehoefte voor gewasverzorging bij Gina is lager of nagenoeg gelijk aan de refentierassen in de markt. Bovendien is het door zijn open karakter makkelijker om in te draaien, te toppen en te oogsten."

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.comPublicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018