Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïense tomatentelers investeren in kassen en rassen

De teelt van tomaten door middel van moderne glastuinbouw is in Oekraïne in opkomst. Veel internationale veredelaars zoals Syngenta en Kitano Seeds herkennen het potentieel van de Oekraïense tomatensector. Op 2 juni hield Kitano Seeds een seminar, waarin exclusieve hybride rassen werden geïntroduceerd. Syngenta Seeds heeft een onderzoeks- en demonstratiecentrum opgezet. Dit centrum geeft telers de gelegenheid om kennis te nemen van de nieuwste innovaties. Ook kunnen ze hier zelf planten inspecteren, nieuwe rassen proeven, in contact komen met experts en al hun vragen laten beantwoorden.



Volgens Andrew Tkach van Syngenta kost het meer dan $1 miljoen (€850.000) om een hectare aan kassen op te bouwen. "De groei van de glastuinbouw hier laat zien hoe stabiel de sector in deze regio is. Het areaal van de winterkassen is tot bijna 130 hectare uitgegroeid. Het areaal voor komkommers is met 350 hectare bijna drie keer zo groot. In de voormalige Oostbloklanden wordt de glastuinbouw nog steeds overheerst door de komkommerteelt," aldus Andrew.



Tot op op een paar jaar geleden zagen veel mensen niet de mogelijkheden van het telen van roze en gele tomaten, maar die mentaliteit is snel aan het veranderen. Steeds meer telers kijken naar exclusieve hybride soorten zoals cocktailtomaten, cherrytomaten, gele tomaten, roze tomaten, trostomaten, blauwe en zwarte tomaten en zien dat deze een stuk lucratiever zijn. Op 2 juni stond de prijs van cocktailtomaten op de lokale groothandelsmarkt op €2,27 per kg, terwijl rode medium tomaten en vleestomaten een prijs hadden van rond de €0,80 per kg en roze tomaten van rond de €0,90 per kg.



Een groot aantal vollegrondstelers in het westen en het midden van Oekraïne schakelen over op teelt door middel van folieschermen. Het totale areaal waarbij hiervan gebruik wordt gemaakt staat op 10.000 hectare. Het grootste deel hiervan betreft de teelt van komkommers, gevolgd door tomaten en een klein aandeel aan paprika's en andere groenten.



"Telers zoeken naar nieuwe wegen en interessante nichemarkten waarmee ze zich meer kunnen laten onderscheiden op de markt en meer winst kunnen genereren. Cherrytomaten en cocktailtomaten zijn op de meest winstgevende soorten. Ze zijn duurder dan traditionele tomaten. Dat is de reden waarom ons aanbod aan rassen met de behoeftes van de telers meegroeit en waarom wij nieuwe en veelbelovende hybride rassen aanbieden," zegt Tetyana Kovach van Kitano Seeds. 

Voor meer informatie:
Oleg Serdyuk
ProfiHort
Теl: +380969071207
Email: profihort@gmail.com
www.profihort.com
Publicatiedatum: