Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hongarije biedt Nederlandse tuinbouw een zee aan kansen

Een recent veldbezoek van het agrarisch team van de Nederlandse ambassade aan Zuidoost Hongarije liet zien dat een overvloed aan aardwarmte en zonlicht, de geografische ligging en zelfs het uitdagende arbeidstekort grote mogelijkheden bieden aan de Nederlandse tuinbouwsector.

door Peter Bori – junior adviseur landbouwbeleid

Hollandse aanwezigheid in het gebied
Csongrád in het zuidoosten van Hongarije grenst aan Servië en Roemenië. Daardoor is het gebied een prima locatie voor internationale handel. Daarnaast zijn er grote hoeveelheden geothermaal water te vinden en is er een overvloed aan zonuren. Deze factoren hebben ertoe geleid dat Csongrád het centrum van de Hongaarse tuinbouw is geworden.



Nederlandse bedrijven ontdekten al snel de mogelijkheden die in dit rijke gebied liggen. Sinds het einde van de jaren '80 hebben verschillende bedrijven hier vanwege hun technologieën dochterondernemingen opgezet. De aanwezige bedrijven zijn vaak marktleiders, zoals Rijk Zwaan, Royal Brinkman en Grow Group. Hier ligt ook het grootste geothermale kassencomplex van Europa. De 45 ha tellende kassen werden allemaal met Nederlandse technieken gebouwd.

Kansen
Veel van de producten die de tuinbouwbedrijven telen, worden op de nationale markt afgezet. De locatie van het gebied wijst erop dat de internationale handel in Hongaarse producten kansen binnen een nog niet onderzochte markt bieden.

Een belangrijke factor binnen de tuinbouw is het tekort aan arbeidskrachten. Door werkgelegenheidsprogramma's is de werkloosheid tot een laagtepunt gedaald. Veel mensen zijn voor betere lonen naar het Westen getrokken of vonden beter betaalde banen in andere sectoren zoals b.v. de auto-industrie.


Foto: Attila Csaforda

Gebrek aan arbeidskrachten betekent dat telers moeten vernieuwen en manieren moeten vinden door te automatiseren of te robotiseren. Nederland is op dit gebied een voorloper, ook in de tuinbouw. De arbeidstekorten zouden voor de Nederlandse kennis en innovatie een kans kunnen betekenen om verder uit te breiden in Hongarije.

Het agrarisch team van de Nederlandse ambassade in Boedapest helpt graag bij alle handelsgerelateerde vragen. Contactdetails staan hieronder. De video geeft een samenvatting van het bezoek en is te zien op de Facebookpagina van de ambassade.


Voor vragen over handel:
Szilvia Palakovics, Senior Policy Advisor Agriculture

Publicatiedatum: