Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogst Italiaanse zomertomaten in volle gang

Het zomerseizoen van de Italiaanse tomaat is in volle gang nu de tomaten uit Sicilië, die in de winter op de markt worden gebracht, niet meer verkrijgbaar zijn. Wat deze laatste betreft, is de balans al met al positief ondanks enkele ups en downs. De prijzen voor de zomertomaten zijn bevredigend maar de beste kwaliteit is bestemd voor de buitenlandse markten. Op de Italiaanse markt heerst voornamelijk de Nederlandse tomaat.

Wat de afzonderlijke segmenten betreft, lijkt de cherrytomaat stabiel, terwijl de vraag naar datterino tomaten toeneemt. Ook de pruimtomaten doen het goed en steeds meer telers kiezen ervoor om deze tomaat in hun assortiment op te nemen evenals de vleestomaat.

Een balans van het Siciliaanse seizoen en vooruitzichten
"Het tomatenseizoen 2018/2019 zal in zich in toenemende mate richten op de kleinere variëteiten, omdat Sicilië een segment uitdraagt dat in deze richting gaat." Dat zegt Giuseppe Libretti, expert op het gebied van de Italiaanse tomaten.



"In Europa kunnen we met de grote tomaten niet concurreren op de Nederlandse, Belgische of Oostenrijkse markt, die een veel hogere opbrengst per hectare opleveren dan teelt op het Siciliaanse territorium. Bij ons is de variëteitstrend in toenemende mate gericht op premium rassen met een hoge smaak, hoge brix, intense smaak en kleinere afmetingen", zegt Libretti.

De datterino tomaat doet het erg goed en is ook een veelgevraagde tomatenvariëteit. Ieder seizoen stijgt het aanbod met ongeveer 20%.


Markt van Vittoria (RG). Hierboven een overzicht dat een sterke stijging laat zien van de prijs van de cherrytomaat in de laatste dagen van juni.

"Uit onze marktstudies is gebleken dat de consument terugkeert naar de waarden en gastronomische tradities van het verleden toen de moeders en de oma's nog de hele dag in de keuken stonden. Zij vertrouwden op de smaak en echtheid van de groenten en wisten alles. Vandaag is de rol toevertrouwd aan de supermarkten, die beginnen te begrijpen dat het niet alleen draait om kwantiteit en lage prijzen maar om kwaliteit", legt Libretti uit.

"Helaas zijn er veel tomaten die ten onrechte worden vergeleken met die van ons. Wat de buitenlandse concurrentie betreft, is de meest felle concurrentie sinds jaren met Spanje gaande. Veel producten komen ook uit Marokko en Noord-Afrika. De markt is dus enigszins gecompliceerd en we proberen er alles aan te doen om ons product goed in de markt te zetten", gaat Libretti door.

Op weg naar optimale kwaliteit
"We verdedigen onszelf met het label 'bio'. Veel van onze producten zijn al biologisch of zullen dit binnenkort worden. Bovendien focussen wij ons op kwaliteit en we zijn ons ervan bewust dat dit te alle tijde goed moet zijn."

"Het is belangrijk dat we onze horizon verbreden. Om dat te doen, moeten we kijken naar bijvoorbeeld de Arabische of Aziatische markt. Daarom moeten we onszelf organiseren met vrachtvluchten, wat in de toekomst zou kunnen leiden naar bestemmingen die anders niet toegankelijk zijn. Natuurlijk moeten we rekening houden met hogere kosten, maar we zullen deze terugwinnen tijdens de afzetfase van onze producten, omdat er vooral in de winterperiode een tekort is op die markten", benadrukt Libretti.


In het midden: Giuseppe Libretti

Klimaat en plantenziekten
"Het weer is veel veranderd in vergelijking met 10-15 jaar geleden en het neemt steeds vaker extreme vormen aan. Tornado's, overmatige droogte en vorst in bijvoorbeeld maart komen steeds vaker voor. Het lijkt er dan ook op dat we op weg zijn naar een onvoorspelbaar klimaat. Wij hebben besloten dat we niet gaan wachten totdat het Ministerie van Landbouw ingrijpt. Daarom hebben we onze eigen hulpbronnen zoals reservoirs en gerationaliseerde irrigatiesystemen. Langdurige droogte kan onze teelt in gevaar brengen en de gevolgen zijn desastreus", legt Libretti uit.

"Op dit moment worden de echte problemen veroorzaakt door de tomaatmineermot. De afgelopen twee jaar zijn hierdoor vele tomatenplanten verloren gegaan. Er is helaas geen bestrijdingsmiddel, het enige dat we kunnen doen is het proberen te voorkomen door middel van netten en door onze kassen te sluiten. Daarom hebben we dubbele deuren geïnstalleerd en gebruiken we vallen en horren om de motten te vangen", concludeert Libretti.
Publicatiedatum: