Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe aanpak genoom editing

Betere ziektenresistentie bij tomaten en aardappelen

Een nieuwe aanpak voor genoom editing zou de sleutel kunnen zijn tot een bredere ziektenresistentie in bepaalde basisvoedingsmiddelen zonder de gewassen te beschadigen, zo zegt een wetenschappelijk onderzoeker van A&M AgriLife Research in Texas.

Dr. Junqi Song onderzoekt hoe een "knock-in" aanpak in genoom editing wellicht een betere ziektenresistentie in een breed aantal gewassen kan creëren. 

Zijn team richt zich voornamelijk op het bestrijden van Phytophthora infestans in tomaten en aardappelen. De in Texas geteelde gewassen zijn onderdeel van een nationale productiewaarde van bijna $6 miljard (€5,1 miljard), volgens data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.


Dr. Junqi Song, planten patholoog bij Texas A&M AgriLife Research. (Texas A&M AgriLife photo by Gabe Saldana)

"Het meeste succes met breed-spectrum ziektenresistentie hebben we behaald met knock-out genoom editing, waarbij bepaalde genen worden uitgezet om wenselijke kenmerken in een plant te bevorderen," vertelt Song. "Maar het succes van knock-out genoom editing heeft wel zijn prijs en beïnvloedt de gezondheid van de plant en zijn andere kenmerken." 

Als alternatief voor het uitzetten van genen gebruikt Songs team een opkomende technologie die bekend staat als het CRISPR/Cas9 systeem. Met dit systeem wordt een specifieke set van genetische regulatoren geïntroduceerd of met "knock-in" methode toegepast. Song is ervan overtuigd dat de regulatoren, die zijn team ontdekt heeft, zullen helpen om de ziektenresistentie van de plant te verhogen zonder deze te beschadigen. 

"In vergelijking is de knock-in aanpak een veel gecompliceerder proces dan de knock-out aanpak," vertelt Song. 

Hij voegde toe dat de ontdekkingen die zijn gedaan tijdens het onderzoeken belangrijke implicaties kunnen hebben voor de teelt van verschillende gewassen, zoals tarwe, rijst, katoen, aardbeien, wortelen en citrus. 

"Er is een groeiende vraag naar de agrarische productie, omdat de wereldwijde bevolking blijft groeien," zegt Song. "We zullen daarom efficiëntere systemen moeten gaan ontwikkelen om aan deze toenemende vraag te kunnen voldoen. Hopelijk kunnen de uitkomsten van ons onderzoek hieraan bijdragen. 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018