Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bernard Mascot, Food Development Services:

"Klimatologische omstandigheden zijn niet onder controle te houden."

Bernard Mascot richtte in 2006 het Franse Food Development Services (FDS) op. Het bedrijf brengt producten van verschillende telers op de markt. Een van die telers is Nicolas, die biologische sla, tomaten en aubergines op een bedrijf van 12 hectare, genaamd Biomajolan, teelt. Volgens Bernard was dit tot nu toe geen gemakkelijk jaar: "Klimatologische omstandigheden zijn niet onder controle te houden."



"We hadden een moeilijke start dit jaar: ons bedrijf ligt vlak bij Bordeaux waar het veel regende en het was onmogelijk om de plantages op te gaan. Daar bovenop kwam nog gebrek aan zonneschijn," gaat Bernard verder.

Momenteel schijnt de zon een stuk vaker, maar er zijn significante temperatuurverschillen. "De verschillen zijn enorm: de ene dag is het 18° C en de dag erna 40° C. De planten lijden daar erg onder en krijgen door de regen ziekten. We beschikken niet altijd over de biologische middelen om deze ziekten te bestrijden." 

"Wij zijn in de Bordeauxregio niet de enigen met klimatologische problemen: bijna heel Frankrijk ervaart hetzelfde. De teelt is laat en alles wordt tegelijkertijd geoogst, terwijl de consument er nog niet op zit te wachten. Daardoor liggen de prijzen erg laag."

Bernard en zijn zoon telen 8 verschillende soorten sla. "We telen o.a. groene en rode Batavia sla, Sucrine en groene en rode Eikenbladsla. Dit zijn de typische rassen voor de Franse markt. We bieden ook kleinere rassen aan, zoals de gemengde, ingesneden Salanova en de gemengde multiblad Salanova. Er is grote vraag naar biologische sla in Frankrijk. De vraag naar biologische producten neemt toe en dat geldt zeker ook voor sla."



De sla is voor de groothandel verkrijgbaar in grote verpakkingen en in zakjes en wordt naar verschillende Europese landen geëxporteerd. "Tijdens de winter telen we onze bladgroenten in kassen. We bieden 10 maanden per jaar spinazie aan en Sucrine het hele jaar door."

Het bedrijf van Nicolas werd 7 jaar geleden opgericht en is 100% biologisch. "We telen bladgroenten op 9 hectare en in de zomer telen we 1 hectare tomaten in onze kas en aubergines in de tunnel. Toen we gecertificeerd werden, waren de tomatenplanten en bladgroenten te klein door weersomstandigheden. We wachten nog steeds op de certificering van deze twee producten."

Voor meer informatie: 
Food Développement Services
Bernard Mascot
+33 (0) 617 110 074
+33 4 68 39 70 82


Publicatiedatum: