Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Californië: boete voor laat uitbetalen loon

Het Bureau van de Arbeidscommissaris in Californië heeft een waarschuwing over te late uitbetalingen naar een groot landbouwbedrijf gestuurd, omdat ze het laatste loon van 1374 seizoenswerkers niet op tijd hebben uitbetaald. Het bedrijf, Vista Santa Rosa, heeft de arbeiders niet op de laatste werkdag uitbetaald, zoals de wet verplicht en heeft de laatste loonbriefjes steeds ten minste 72 uur te laat overhandigd. Zowel de klantbedrijven als de onderaannemers hebben zich schuldig gemaakt aan het overtreden van de arbeidswet in Californië.
 
"Het te laat uitbetalen van het laatste loon is loondiefstal en in dit geval zette het veel druk op seizoenswerkers om weg te gaan zonder hun loon of te wachten en andere baanmogelijkheden op het spel te zetten," vertelt de Arbeidscommissaris, Julie A. Su. "Door dit probleem tijdens de druivenoogst onder de aandacht te brengen, hopen we dat dit werkgevers en telers afschrikt en dat ze hun arbeiders nu gewoon op tijd gaan betalen." 
 
Het Bureau van de Arbeidscommissaris is in augustus een onderzoek gestart, nadat arbeiders klachten hadden ingediend over te late loonbetalingen. 
 
In de California Labor Code sectie 2810.3 staat dat klantbedrijven - degene die werknemers van een onderaannemer aannemen - verantwoordelijk zijn voor de betalingsovertredingen van hun onderaannemers. 
 
De wetgeving rond de uitbetaling van het laatste loon meldt dat al het loon uitbetaald moet worden op de laatste werkdag. Als een werknemer ontslag neemt, moet hij zijn laatste loon binnen 72 uur na de opzegging ontvangen. De werkgever krijgt een boete opgelegd als hij de werknemer met opzet niet uitbetaald binnen de wettelijke termijn. De hoogte van deze boete wordt berekend door het dagelijkse loon van de werknemer te nemen, en dit te vermeerderen met het aantal dagen dat de medewerker niet is betaald, met een maximum van 30 dagen. 
 
Onderzoek naar de handhaving van de arbeidswetten gebeurt meestal door middel van een payroll audit van de drie voorgaande jaren, om zo het minimumloon, overwerk, en andere overtredingen van arbeidswetten vast te stellen. Ook wordt indien nodig bekeken welke achterstallige betalingen het bedrijf nog moet doen en wat de hoogte van eventuele boetes moeten zijn. 
 
In 2014 heeft Arbeidscommissaris Su de meertalige Loondiefstal is een misdaad campagne opzet. De campagne legt uit wat loondiefstal is en informeert arbeiders over hun rechten en de middelen die beschikbaar zijn om onbetaald loon uitbetaald te krijgen of andere schendingen van arbeidswetten te melden. 
Publicatiedatum: