Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Droogte bezorgt telers extra werk

Tekorten in sla

Tholen - De droogte laat verschillende sporen na. Vanuit de groothandelsmarkten worden flinke tekorten aan vollegrond sla gemeld en torenhoge prijzen. LTO geeft aan dat de invloed van de droogte per regio en gewas nogal verschilt. "Over de hele linie zien we wel stagnatie in de groei. Voor telers die niet kunnen of mogen beregenen is de situatie nijpend", zegt Esther de Snoo van LTO Nederland. "Telers weten echter als geen ander weesafhankelijk te werken en weten redelijk goed om te gaan met de droogte. Maar doordat de droogte zo lang aanhoudt, verwachten we in de vollegrond en fruitteelt wel lagere opbrengsten."



Dat kan van invloed zijn op de prijzen. "Als het totale aanbod van hun producten kleiner wordt, kunnen de prijzen voor landbouwproducten als groente en fruit stijgen", aldus Esther. Voorspellingen over het effect op winkelprijzen voor groente- en fruitschap doet LTO nog niet, daarvoor is het nu nog te vroeg.

De huidige weersomstandigheden pakken voor sommige telers ook positief uit. Telers van onder meer aardappelen en uien hebben door de aanhoudende droogte amper last van schimmels.