Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek vergelijkt tomatenteelt in Chinese muurkas met testkas Bleiswijk

In Chinese muurkassen valt nog veel winst te boeken met planmatig telen

Wereldwijd bestaat het grootste areaal met bedekte teelten uit kleinschalige kassen waarin op een laag technologieniveau wordt geteeld. Chinese muurkassen zijn een goed voorbeeld van deze vorm van tuinbouw. Ook in deze markt kan de inzet van Nederlandse kennis en techniek een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van het teeltresultaat en de resource efficiency.

De technische prestaties van schermen, kasklimaatregelaar, watergeefunit en aandrijvingssystemen van deze kas zijn in een eerder project aan de hand van een voorjaarsteelt komkommer belicht. Gemeten naar de maatstaven van een low-tech kas verliep deze komkommerteelt goed, maar was er groot gebrek aan vergelijking van de resultaten met resultaten die in China met soortgelijke kassen worden gerealiseerd.

Vergelijking wijst uit: planmatig telen kan Chinezen verder helpen
Om de mogelijkheden te demonstreren en verder te onderzoeken heeft een consortium van toeleveranciers en kennisinstellingen in Bleiswijk een kas naar Chinees model geplaatst. In het project is dit getoond door een tomatenteelt in een Chinese Muurkas in de provincie Shandong nauwgezet te volgen en te vergelijken met een soortgelijke teelt in een soortgelijke kas in Bleiswijk.

Het project heeft laten zien dat het ook voor eenvoudige kassen zoals de Chinese muurkas mogelijk is om planmatig te telen. Deze analyse laat zien dat de kas in China ongeveer anderhalf keer zoveel zou moeten kunnen produceren dan in de winter van 2017 is geregistreerd. Dit kan vooral door de teelt in het begin te versnellen door eerder te zaaien en wit bodem-afdekfolie te gebruiken.

Het project is uitgevoerd door een consortium, bestaande uit Ludvig Svensson, Ridder–Hortimax, Hoogendoorn, Delphy en Wageningen University & Research, Business unit Glastuinbouw. Het project is ondersteund door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

Lees hier het hele rapport van Wageningen University and Research.
Publicatiedatum: