Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bezoek aan World Horti Center

Minister bijgepraat over onderwijsvernieuwing Lentiz MBO Westland

Minister Engelshoven heeft zich tijdens een werkbezoek bij Lentiz | MBO Westland op de hoogte gesteld van de opzet en de concrete opbouw van de toekenning 'Regionaal investeringsfonds mbo' (RIF) bij Lentiz | MBO Westland in het World Horti Center in Naaldwijk. Hier is de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid zichtbaar.

Uitleg over een samenwerkingsproject door onderwijs, bedrijven en overheid aan minister Engelshoven.

Om te zorgen voor aantrekkelijk en eigentijds mbo-onderwijs dat ruimte biedt aan regionale verschillen en een veranderde arbeidsmarkt werken steeds meer mbo-instellingen nauw samen met innovatieve bedrijven. Om dit te bevorderen heeft het kabinet het Regionaal investeringsfonds mbo (RIF) ingesteld. Met dit 'Regionaal investeringsfonds mbo' (RIF) stelt het Ministerie van OCW subsidie beschikbaar voor duurzame publiek-private samenwerking (PPS) in het beroepsonderwijs. De subsidiebijdrage dient aangevuld te worden met een financiële bijdrage vanuit de regio (bedrijfsleven en regionale overheid).

Concrete samenwerking met bedrijven
Met praktische ondersteuning van bedrijven in de regio is de inhoud van de mbo-richtingen horti, business en techniek verder aangescherpt. Deze samenwerking bestaat uit lessen van gastdocenten uit de bedrijven, bedrijfsexcursies, hulp bij ontwikkeling van lesmaterialen en docentstudiedagen bij bedrijven. Het nieuwe curriculum van deze opleidingen sluit zo nog beter aan bij de arbeidsvraag. Daarnaast zetten diverse bedrijven hun expertise in bij de inrichting praktijk leeromgeving mbo, zoals technieklokaal en de tuinbouw schoolkassen, waarin klimatologische omstandigheden worden nagebootst. Door deze intensieve samenwerking met bedrijven in de regio heeft de horti opleiding van Lentiz | MBO Westland naar eigen zeggen de meest innovatieve leeromgeving van Nederland.



Onderwijs van de toekomst
Lentiz | MBO Westland: "In het World Horti Center zorgen wij niet alleen voor verbinding tussen de verschillende scholen en de beroepspraktijk, maar ook tussen werelden binnen dat werkveld: tussen agro en techniek. Met de ontwikkeling van het World Horti Center zit het bedrijfsleven fysiek dicht op het onderwijs. Dit biedt mooie kansen om nieuwe opleidingen en keuzedelen te ontwikkelen om de Greenport en food-professional van de toekomst op te leiden. Een voorbeeld van een crossover die wordt ontwikkeld is Groene Mechatronica, maar ook ontstaat er een nieuwe opleiding rondom Voeding & Gezondheid."

Innovaties en vernieuwing
Doordat mbo, hbo en bedrijven op één locatie gevestigd zijn, komt de samenwerking steeds beter tot uiting. "Zo ontstaan bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden om onderzoekende vaardigheden onder studenten te ontwikkelen. Een tekenend voorbeeld is de ontwikkeling waarin de tuinbouw met steeds minder en ander licht de groei beïnvloedt. Dit is een innovatieve duurzame ontwikkeling waar betrokken mbo-studenten en docenten een bijdrage aan leveren."

Voor meer informatie:
Lentiz Onderwijsgroep



Publicatiedatum: