Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pol Dendauw, Calsa

“We zijn slachtoffer geworden van het exportsucces van prei”

Tholen – "Er is weinig volume prei beschikbaar, dus is er niet veel export. Er komt bij de veilingen zo'n 30 à 40 ton per dag binnen ", vertelt Pol Dendauw van Calsa. "De hoeveelheden prei die momenteel uitgevoerd worden, gaan vooral naar groothandelaren in Frankrijk, Italië en Spanje. De prijzen voor de prei zijn op dit moment gematigd goed. Tot vorige week waren de prijzen heel goed, maar deze week daalden de uitbetaalprijzen voor de teler tussen de 65 en 75 cent. Toch verwacht ik niet dat de prijzen verder zullen dalen omdat de aanvoer niet fors gaat toenemen, dus verwachten we de komende weken een vrij stabiele preimarkt."



Prei wordt gezien als een typische wintergroente. De aanvoer is laag maar dit geldt ook voor de consumptie. De exporteur verwacht dat de redelijke aanvoer van prei niet voor 15 augustus op gang zal komen. "De preimarkt is de laatste jaren qua consumptie vrij stabiel. Toch valt op dat landen waar we vroeger klanten hadden, steeds meer zelfvoorzienend worden. We zijn het slachtoffer geworden van het succes van de prei. De teelt van prei is jaren winstgevend geweest voor de telers, daarom is het logisch dat er meer preitelers zijn bijgekomen", aldus Pol. "Vooral in de landen waar vroeger onze belangrijkste klanten gesitueerd waren, wordt er momenteel veel meer gekweekt zoals Duitsland, Polen, Spanje en Portugal.

De laatste twee jaar waren de prijzen van prei voor de teler erg zwak. "Afgelopen seizoen was de prijs gemiddeld over het hele seizoen genomen 10 cent te goedkoop ten opzichte van de kostprijs", zegt Dendauw. "Voor ons als exporteur was het qua volume correct, maar naar de teler toe was de prijs erg slecht. Als handelaar hebben we hier ook geen boodschap aan, want als de teler geen geld verdient, wordt er minder geteeld en kunnen wij ook minder verkopen."

"Het is te hopen dat het komende preiseizoen beter wordt dan de afgelopen twee jaar. Als de droogte blijft aanhouden, kan dat ook invloed gaan hebben op het komende seizoen. Ook is er dit jaar minder prei aangeplant, dus moet de prijs wel hoger gaan liggen dan vorig jaar. Als de gemiddelde seizoensprijs prijs 8 à 10 cent stijgt, dan zitten we weer op een redelijk niveau. Het is altijd fijn dat de hele ketting van teler tot eindklant een goede boterham kan verdienen aan een product", besluit Pol.

Voor meer informatie:
Pol Dendauw
Calsa 
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie
+32(0) 51 74 73 74