Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek toont composteerbaarheid aan

Dubbelrol voor biologisch tuinbouwgaren: plantondersteuning en compost

Tholen – Steeds meer telers zijn bezig hun productieproces te verduurzamen. Minder emissie, minder energieverbruik, bijen voor de bestuiving en natuurlijke bestrijders tegen plagen. Toch kunnen er nog veel stappen gezet worden op weg naar een nog duurzamere teelt, meent producent van composteerbaar tuinbouwgaren Lankhorst Yarns. Recent onderzoek door Wageningen University and Research (WUR) in opdracht van Lankhorst Yarns toont aan dat na 6 weken composteren 99 procent van het touw 'verdwenen' is.
 

Joris van Calcar op de GreenTech: "Zelfs op een touwtje waaraan het hele kapitaal van de teler hangt, wordt alleen naar de inkoopprijs gekeken."

Het Elite Bio Twine, gemaakt ter ondersteuning van planten in de kas, wordt gemaakt van de biogrondstof PLA, een plantsuiker uit de zetmeel van maisplanten. Joris van Calcar van Lankhorst Yarns: "Het merendeel van het tuinbouwgaren dat op de markt is, is gemaakt van plastic. Het is dan ook logisch dat mensen argwanend staan tegenover de composteerbaarheid van ons biologische garen."

Microvezels
Door de WUR werd de composteerbaarheid van het touw onderzocht. Joris: "Na enkele maanden en vele testen verder kwamen de onderzoekers tot de conclusie gekomen dat het touw goed composteerbaar is." Onder omstandigheden van 70 graden Celsius en een vochtigheid van 95 procent is na 6 weken het touw niet meer terug te zien tussen het overige groenafval en verworden tot microvezels.

Bij verschillende telers lopen op dit moment proeven met het touw dat ook al met succes in vele landen verkocht wordt, waaronder aan de Belgische paprikateler Gemapa (link Gemapa). Het touw is voorlopig nog duurder dan plastic touw, maar Joris is overtuigd dat de goede composteerbaarheid telers geld op kan leveren. "De kosten voor verwerking van afval met PLA zijn daarnaast lager dan die van afval met daarin plastic."


 
Joris van Calcar: "Dit rapport sterkt ons in het verder ontwikkelen van ons Elite Bio Twine waarbij we werken aan een breder productaanbod. Ook houden we oog voor andere markten dan de markten waarop we nu actief zijn, omdat uiteindelijk in alle sectoren plastic een probleem is waar iets aan gedaan moet worden."

Voor meer informatie:
Lankhorst Yarns
www.lankhorstyarns.com
info@lankhorstyarns.com