Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Minder plastic in kas door biologisch afbreekbare klemmen

De glastuinbouwsector in Ontario heeft grote vooruitgang geboekt op het gebied van water-, nutriënten- en energietechnologie om jaarrond grote oogsten te kunnen produceren van gewassen zoals tomaten, paprika's, kruiden, bessen en een grote verscheidenheid aan groene groenten.

door Lisa McLean

Toch blijft de sector, ondanks zijn positieve ecologische staat van dienst, een grote gebruiker van plastic, vooral in de vorm van kleine klemmen die steun bieden aan tomatenplanten in de kas. Deze klemmen zijn een belangrijk onderdeel van de kastomatenproductie en eindigen vaak op stortplaatsen met het plantenafval.

Nieuw onderzoek aan de University of Guelph beoogt plastic klemmen te vervangen door biologisch afbreekbare. Hiermee wordt het composteren van de naoogst overblijfselen van gewassen gemakkelijker en milieuvriendelijker. 


Foto van: AgInnovation Ontario

Prof. Manjusri Misra van de University of Guelph: "Momenteel is polypropyleen de belangrijkste kunststof die wordt gebruikt om deze ondersteuningsstructuren te maken, maar dit is een van aardolie afgeleid plastic dat niet-hernieuwbaar en niet biologisch afbreekbaar is." Het scheiden van deze kleine plastic onderdelen van het plantenafval is volgens Misra onpraktisch en zowel fysiek als financieel een uitdaging voor kasbedrijven.

Misra's team richt zich nu dus op de ontwikkeling van biologisch afbreekbare ondersteuning gebaseerd op biologische, hernieuwbare materialen, te beginnen met tomatenklemmen. Volgens Misra worden hun klemmen gemaakt met een nieuwe biocomposiethars die biologisch afbreekbare kunststoffen combineert met landbouwafval, zoals soja- en haverschillen: "De hars moet dezelfde vorm en functie bieden als traditioneel plastic, met een concurrerende prijs." In samenwerking met Competitive Green Technologies in Leamington zijn er een aantal succesvolle prototypen geproduceerd. 

Volgens Statistics Canada werden er in 2016 meer dan 276.000 ton kastomaten geproduceerd in Canada en is Ontario 's lands grootste tomatenregio. Daarom waren tomatenklemmen een logische plaats om te beginnen, volgens mede-onderzoeker prof. Amar Mohanty. De volgende stap in het project is optimalisatie van de formulering gericht op de beste balans tussen kosten en prestaties om een concurrerend en commercieel succesvol product te creëren.

Het project wordt ondersteund door het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Plattelandszaken van Ontario, de University of Guelph, het LAAIR programma van Gryphon, Agriculture and Agri-Food Canada en Competitive Green Technologies.

Bron: AgInnovation Ontario

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018