Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder plastic in kas door biologisch afbreekbare klemmen

De glastuinbouwsector in Ontario heeft grote vooruitgang geboekt op het gebied van water-, nutriƫnten- en energietechnologie om jaarrond grote oogsten te kunnen produceren van gewassen zoals tomaten, paprika's, kruiden, bessen en een grote verscheidenheid aan groene groenten.

door Lisa McLean

Toch blijft de sector, ondanks zijn positieve ecologische staat van dienst, een grote gebruiker van plastic, vooral in de vorm van kleine klemmen die steun bieden aan tomatenplanten in de kas. Deze klemmen zijn een belangrijk onderdeel van de kastomatenproductie en eindigen vaak op stortplaatsen met het plantenafval.

Nieuw onderzoek aan de University of Guelph beoogt plastic klemmen te vervangen door biologisch afbreekbare. Hiermee wordt het composteren van de naoogst overblijfselen van gewassen gemakkelijker en milieuvriendelijker. 


Foto van: AgInnovation Ontario

Prof. Manjusri Misra van de University of Guelph: "Momenteel is polypropyleen de belangrijkste kunststof die wordt gebruikt om deze ondersteuningsstructuren te maken, maar dit is een van aardolie afgeleid plastic dat niet-hernieuwbaar en niet biologisch afbreekbaar is." Het scheiden van deze kleine plastic onderdelen van het plantenafval is volgens Misra onpraktisch en zowel fysiek als financieel een uitdaging voor kasbedrijven.

Misra's team richt zich nu dus op de ontwikkeling van biologisch afbreekbare ondersteuning gebaseerd op biologische, hernieuwbare materialen, te beginnen met tomatenklemmen. Volgens Misra worden hun klemmen gemaakt met een nieuwe biocomposiethars die biologisch afbreekbare kunststoffen combineert met landbouwafval, zoals soja- en haverschillen: "De hars moet dezelfde vorm en functie bieden als traditioneel plastic, met een concurrerende prijs." In samenwerking met Competitive Green Technologies in Leamington zijn er een aantal succesvolle prototypen geproduceerd. 

Volgens Statistics Canada werden er in 2016 meer dan 276.000 ton kastomaten geproduceerd in Canada en is Ontario 's lands grootste tomatenregio. Daarom waren tomatenklemmen een logische plaats om te beginnen, volgens mede-onderzoeker prof. Amar Mohanty. De volgende stap in het project is optimalisatie van de formulering gericht op de beste balans tussen kosten en prestaties om een concurrerend en commercieel succesvol product te creƫren.

Het project wordt ondersteund door het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Plattelandszaken van Ontario, de University of Guelph, het LAAIR programma van Gryphon, Agriculture and Agri-Food Canada en Competitive Green Technologies.

Bron: AgInnovation Ontario
Publicatiedatum: