Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kan exotische champignon de oplossing zijn voor tekort aan arbeidkrachten?

De warme lente is er de oorzaak van dat op de Poolse champignonmarkt en in de champignonteelt het seizoen 2 tot 3 weken eerder voorbij is.

"Het is voor ons gebruikelijk dat we in juni en juli minder produceren voor zowel de verse als de industriële markten. Op de verse markt neigen consumenten naar het kiezen van andere seizoensgroenten en -fruit zodra het weer warmer wordt. Omdat de teelt van champignons het jaar rond is, leggen industriële bedrijven een stop op onze gesneden - en diepvriesproducten om over te schakelen naar aardbeien, kersen en ander zomerfruit," zegt Lukasz Kiwala, van champignoncoöperatie SPGJ.



Champignontelers anticiperen op de afnemende vraag gedurende deze tijd van het jaar door hun teelt te vertragen. Het warme weer van de afgelopen maanden heeft tot hogere productiekosten geleid door kosten voor het koelen van producten, waardoor 5 tot 6 telers van de 24 die aangesloten zijn bij de coöperatie ervoor kozen om hun productie helemaal te stoppen en die in augustus, zodra de vraag stijgt, weer op te pikken.

Het hele jaar rond, van augustus tot juni, produceert de coöperatie ongeveer 100 ton per week. Tijdens juni en juli neemt deze hoeveelheid af met bijna 50%. Ongeveer 80% van de productie is bestemd voor de binnenlandse markt. De rest wordt geëxporteerd naar Frankrijk, Duitsland en Letland.

"Net als andere telers zijn ook wij getroffen door werknemersperikelen. Het gaat hier in Polen veel beter met de economie, wat betekent dat er veel meer banen beschikbaar zijn. Voor ons is dat lastig, want wanneer iemand kan kiezen tussen werken in een winkel of bij een champignonteler, dan zal er voor de eerste optie gekozen worden. We hebben nu een aantal telers die geluiden laten horen over het telen van exotische producten als shiitake of beukenzwammen, omdat de vraag daarnaar groeit en voor de teelt van deze variëteiten veel minder mensen nodig zijn."

Voor meer informatie:
Lukasz Kiwala
SPGJ
Tel: +48 (46) 831 29 12
Publicatiedatum: