Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees van den Bosch:

"De boer op voor bloemkool"

Tholen - Er is momenteel een groot tekort aan bloemkool op de markt, vertelt Kees van den Bosch van Freeland. "Sinds de start van het seizoen op het Noordelijk Europees halfrond is er nog niet veel bloemkool aangevoerd en dat is telkens snel weggelopen. Ongeveer twee en halve week geleden ontstond er in het Verenigd Koninkrijk een tekort, deze week kwam Duitsland daar nog eens overheen. In Nederland zien we ook tekorten ontstaan. Onlangs werd melding gemaakt van een excuusbriefje bij een Nederlandse retailers voor het ontbreken van bloemkool in de schappen."



Het tekort aan bloemkool is ontstaan door een complex aan factoren. "Er is wat minder geplant en daarna hebben we met weersextremen te maken gehad. Een koud voorjaar, afgewisseld met warme perioden die de productie naar voren trokken. De huidige droogte zorgt momenteel voor problemen. In het Verenigd Koninkrijk kunnen ze in bepaalde regio's niet sproeien waardoor er minder productie is."

Op het hele Noordelijk Europees halfrond zijn tekorten, naast de al genoemde landen ook in Zweden en Denemarken, behalve in Polen, weet Kees. "Daar hebben ze een overvloed aan bloemkool." De situatie heeft zijn weerslag op de prijzen. De Hollandse bloemkool kost momenteel 11-12 euro per doos van 6 of 8 bloemkolen, de prijs voor Poolse bloemkool ligt rond de 5-6 euro.

Als spin in het web voorziet Freeland zowel handelaren als telers in Europa van bloemkool. "We zijn een minimale maar onmisbare schakel in de keten. Je ziet meer en meer de trend ontstaan dat retailers zaken doen met de teler, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Als de telers zelf tekort heeft, moet hij de boer op. Daar kunnen wij dan bij helpen. Dat geldt ook andersom: als de teler teveel product heeft, helpen wij hem er weer vanaf. Zo kan het zijn dat we momenteel met bloemkool van Polen naar het Verenigd Koninkrijk rijden. Nu de productie in Polen zo hoog ligt, krijgen zij straks misschien tekort en rijden we weer met bloemkool naar Polen. Met bloemkool weet je nooit hoe het groeit."

Kees van den Bosch
Freeland B.V.
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
0591 670570
06 51406694
kees@freeland.nl
www.freeland.nl